Pieczywo drożdżowe

środa, 10 sierpnia 2016

            Jak ja dawno nie piekłam domowego pieczywa. Musiałam to szybko nadrobić i upiekłam bułeczki z dodatkiem mieszanki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Tradycyjnie zrobiłam je na drożdżach świeżych, ale można też użyć drożdży suszonych, wtedy nie trzeba rozrabiać zaczynu. Piekłam je już kilka razy i zawsze szybko znikały. Bułeczki smakują pysznie, najlepsze są jeszcze ciepłe. 

 

Bułeczki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.

BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I BAZYLIĄ.

          Składniki:

Zaczyn:

  • około 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży suszonych (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 270 g mąki pszennej typ 650
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • 1 czubata łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

          Sposób przyrządzania:

            W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz i przyprawę, przemieszać. Wlać rozczyn, ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Zagnieść elastyczne ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 20 minut. 

Smacznego !!!

 

Bułeczki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.

czwartek, 18 lutego 2016

             Przeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale z mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej graham. Ciasto wyrobiłam rękoma i zamiast wody dodałam maślankę. Chlebek upiekł się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam Was do pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.

 

Chleb na maślance.

CHLEB NA MAŚLANCE.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 300 ml ciepłej maślanki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Maślankę lekko podgrzać. W dużej misce drożdże wymieszać z miodem i zalać ciepłą maślanką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut (jeśli użyjecie drożdży suchych, to zaczyn odstawić tylko na chwilę). Po tym czasie dodać obie przesiane mąki, sól i oliwę z oliwek. Wymieszać wszystko, ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać rękoma przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ponownie zagnieść ciasto, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 - 40 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chleb na maślance.

środa, 28 października 2015

            Zauważyłam, że od bardzo dawna na blogu nie było żadnego domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe pieczywo". Bardzo mi zasmakowała focaccia i pewnie jeszcze do niej wrócę nie raz i upiekę z innymi dodatkami. Życzę smacznego i pozdrawiam.

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

FOCACCIA Z ZIELONYMI I CZARNYMI OLIWKAMI ORAZ ROZMARYNEM.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 650 + około 20 - 25 g do podsypania
  • 135 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • gruba morska lub alpejska sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (płaskiej)
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • po kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek
  • suszony rozmaryn

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dolać ciepłą wodę i dosypać łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i odstawić, aż zacznie się pienić (około 15 minut). Następnie dodać go do mąki wraz z oliwą i cheddarem. Zagnieść jednolite ciasto, dosypując mąkę (masa nie może lepić się do rąk). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Potem na wierzchu ułożyć plasterki oliwek, skropić oliwą i posypać solą morską lub alpejską. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 225ºC przez około 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno albo jako dodatek do innych potraw.

Smacznego !!!

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

środa, 21 stycznia 2015

            Bardzo pyszny, puszysty, delikatny i mięciutki chlebek. Ma on apetyczny, pomarańczowy kolor miąższu. Smakuje cudownie, a smak podkreślają suszone pomidory i aromatyczna oliwa. Przypomina mi ciepłe letnie dni :), za którymi tęsknię. Taka kromka z samym masłem to świetny smakołyk. Przepis wzięłam z "Poradnika domowego" , ale zmieniłam trochę produkty. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Chlebek włoski z suszonymi pomidorami.

CHLEBEK WŁOSKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 450 g mąki pszennej 1100 + około 30 g do podsypania
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7,5 g drożdży suchych
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 płaty suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • po 2,5 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i oliwy z oliwek 

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i cukier puder. Drożdże wymieszać ze 100 ml ciepłego mleka, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie wlać do miski z mąką. Pozostałe mleko połączyć z przecierem pomidorowym i wraz z obiema oliwami wlać do miski, wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, by wyrosło. Po tym czasie wgnieść w ciasto pokrojone suszone pomidory. Uformować 2 okrągłe bochenki i ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i znów odstawić, by wyrosły (około 1 godziny). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 -35 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chlebek włoski z suszonymi pomidorami.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

            Bardzo dobry chlebek, który można jeść codziennie, tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Po upieczeniu jest miękki i taki pyszny. Najlepiej smakuje z masłem. Ja jak nie upiekę sobie chleba to jestem chora, hehe. Lubię piec chleby, bardzo mi smakują i są bardziej treściwe. Polecam pieczenie domowego chleba nie tylko z drożdżami, ale i na zakwasie. 

 

Chleb lekko razowy z płatkami owsianymi.

CHLEB LEKKO RAZOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI.

         Składniki:

  • 350 g mąki pszennej 650
  • 150 g mąki pszennej razowej 2000
  • 80 g płatków owsianych
  • 25 g drożdży lub 12,5 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 450 ml wody

          Sposób przyrządzania:

            Mąki przesiać do miski, wsypać sól, płatki owsiane i cukier. Ze świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn, który odstawić na kilka minut (jeśli używamy suchych drożdży, to wsypujemy je do miski razem z mąkami). Dodać zaczyn i wodę oraz oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Nasmarować blaszkę 28 x 11 cm tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki, zostawić do podwojenia objętości, czyli około 1 godziny. Piekarnik ustawić na grzanie góra - dół, a blachę wstawić na najniższy poziom. Piec w temperaturze 200ºC przez 40 - 45 minut. Wyciągnąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chleb lekko razowy z płatkami owsianymi.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet