Ciasteczka

wtorek, 25 października 2016

            Obiecałam Wam słodki wypiek z dodatkiem puree z dyni hokkaido i przetestowałam dwa przepisy na ciastka. Do jednego straciłam cierpliwość :D. Muszę jeszcze nad nim pomyśleć, jak go udoskonalić. Dziś podam Wam przepis na miękkie i pulchne ciasteczka dyniowe z kardamonem i cynamonem oraz otartą skórką z pomarańczy. Ciastka są przepyszne. Z moim R zajadamy się nimi bez końca :), co dziwne, bo on nie jest za słodkościami :D. Ciasteczka po upieczeniu są mięciutkie, później delikatnie kruszeją. Nawet nie myślałam, że będą takie wciągające. Ciastka są proste w wykonaniu, formuje się je w dłoniach, są może mało foremne i urodziwe, ale ja takie uwielbiam!  Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem.

CIASTKA DYNIOWE Z KARDAMONEM I CYNAMONEM.

          Składniki na około 50 sztuk:

  • 200 g miękkiego masła
  • 220 g cukru brązowego
  • 540 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 200 g puree z dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli i brązowym cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, kardamonem i cynamonem. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ciasto wyrobić dłońmi, ponieważ będzie bardzo gęste. Ciasto owinąć folią i schłodzić w zamrażalce. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 14 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami odczekać kilka minut i całkowicie ostudzić na kratce. Ostudzone ciastka udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, wody i soku z pomarańczy. Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku.

Smacznego !!!

 

Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem.

sobota, 24 września 2016

           W mojej lodówce często jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Chwilę trzeba odczekać i zajadać się pysznymi ciachami. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu.

CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU.

          Składniki na 18 ciastek:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • około 220 g śliwek
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową i pokrojonymi na drobno orzechami nerkowca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 15 - 17 minut na złoty kolor. Wyciągnąć ciastka z piekarnika i ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu.

poniedziałek, 01 sierpnia 2016

            Jagódki już podobno się kończą... szkoda. Upiekłam z nimi zawijańce z dodatkiem posiekanych orzechów nerkowca. Ciastka są kruche i smakują naprawdę super. Polałam je lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i soku z owoców czarnego bzu, można także użyć soku z jagód. Lukier miał piękny różowy kolor i idealnie udekorował ciacha. Mojemu o dziwo bardzo smakują. On na słodkości musi mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy zwijaniu rolady, ale tym się nie przejmujcie, nie muszą wyglądać idealnie, ważne żeby smakowały ;).

 

Kruche zawijańce z jagodami.

KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI.

          Składniki na 14 - 15 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 150 g jagód
  • 30 g posiekanych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pozostałe składniki, całość zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 1,5 godziny. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy (delikatnie posypanej mąką) na prostokąt o grubości około 8 mm. Jagody rozłożyć na cieście, posypać posiekanymi orzechami nerkowca i ciasno zwinąć roladę. Pokroić na około 2 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyłożyć na kratkę i ostudzić. Po ostygnięciu polać lukrem.

Smacznego !!!

 

Kruche zawijańce z jagodami.

piątek, 08 lipca 2016

             Pierwszy w tym roku wypiek z kwiatkami lawendy i cukrem lawendowym zaliczony. Upiekłam z ich dodatkiem ciasteczka. W kuchni unosił się niesamowity zapach lawendy. Ciasteczka smakują pysznie, są lekko chrupiące, wyczuć można delikatną nutę lawendy. Zapewniam Was, że warto się przełamać i spróbować je upiec. Nawet nie trzeba dodawać tyle suszonej lawendy. Można zrobić te ciasteczka bez kwiatków lawendy albo kilka wrzucić do paru ciastek. Ja to z ciekawości je upiekłam, poszłam na żywioł i wszystkie z lawendą zrobiłam. Szczerze polecam ten przepis!

 

Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą.

CIASTECZKA KOKOSOWO - LAWENDOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

          Składniki na około 35 sztuk:

  • 320 g mąki pszennej tortowej 
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru lawendowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 90 g posiekanej białej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

          Sposób przyrządzania:

            W dużej misce utrzeć masło, cukier, cukier lawendowy i esencję waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Posiekaną czekoladę i kwiaty ususzonej lawendy wmieszać ręcznie. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 10 - 12 minut, aż nabiorą jasnozłotej barwy. Odstawić na 2 - 3 minuty, aby lekko stwardniały i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego !!! 

 

Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą.

poniedziałek, 23 maja 2016

            Weekend był tak ciepły, że nie chciało mi się stać w kuchni. A coś słodkiego by się zjadło :). Przypomniałam sobie o ciastkach z kleiku ryżowego i przystąpiłam do działania. Przepis na te ciastka dostałam kilka lat temu od kolegi. Nawet nie pomyślałbym, że z takiego produktu mogą powstać takie rewelacyjne słodkości. Do przepisu dałam mało cukru, bo całą słodycz podnosi marmolada. Od siebie dodałam domowy ekstrakt waniliowy. Mówię Wam te ciastka są tak cudownie pyszne, że na jednym nie można skończyć :). Polecam bardzo gorąco!

 

Ciastka z kleiku ryżowego.

CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO.

          Składniki na 45 sztuk:

          Sposób przyrządzania:

            Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Następnie za pomocą rąk lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć, zrobić lekkie wgłębienie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W dołek włożyć porcję marmolady. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 18 - 20 minut na złoty kolor. Ciastka ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciastka z kleiku ryżowego.

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet