wtorek, 20 września 2016

           Urlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu miałam mnóstwo spraw do załatwienia, ogarnęłam mieszkanie i odnowiłam kilka znajomości. Jak to zwykle po urlopie bywa, masa roboty. Ale już powoli wracam do blogowego życia i zapraszam na zupę z dyni z lanymi kluskami. Zupę robiłam z dyni podobnej do hokkaido, którą przywiozłam od mojej mamy. Wsadziła na wiosnę, na próbę kilka ziarenek, wykiełkowały dwa i rozrosły się na pól pola :D. Sporo jej wyrosło, także teraz mogę trochę z nią eksperymentować. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Kluseczki dodatkowo dodają jej gęstości. My bardzo lubimy właśnie takie zupy. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować przepis!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI.

             Składniki na 4 porcje:

  • 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1200 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • oregano

Lane kluski:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • około 125 ml wody
  • 1 jajko
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię, marchew i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory i gotować 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wlać bulion, zupę gotować na wolnym ogniu przez 35 minut, po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. W misce wymieszać mąkę z wodą, jajkiem i szczyptą soli, zrobić nie za gęstą masę, ale też nie za rzadką, bo kluski się rozpadną. Łyżeczką umoczoną w gorącej zupie formować małe kluseczki i wpuszczać bezpośrednio do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem czarnym, słodką i ostrą papryką oraz posypać suszonym oregano.

Smacznego !!!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

piątek, 02 września 2016

            Dawno nie piekłam ciasta kruchego z owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami! 

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki pszennej 650
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa śmietanowa:

Ponadto:

  • 750 g śliwek

Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta):

  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Dodać żółtko, masło i kwaśną śmietanę, wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (24x28) dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 15 minut. Wyciągnąć spód i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut w tej samej temperaturze (175ºC). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

środa, 31 sierpnia 2016

            W sobotę byłam na targu, kupiłam aronię na sok i podłużne pomidory do suszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły słodkość całego deseru. Taki deser poprawi nam nastrój, nawet w ten ostatni dzień wakacji :). Ja zrobiłam go już po raz trzeci tak bardzo nam zasmakował. Szczerze polecam!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

KREMOWY BUDYŃ Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI I MASCARPONE.

          Składniki na 2 porcje:

          Sposób przyrządzania:

            Żółtko, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać mąkę, sól i 50 ml mleka, ponownie zmiksować. W rondelku podgrzać resztę mleka i powoli wlewać zmiksowaną masę, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Następnie w gorącym budyniu rozpuścić połamaną na kawałki białą czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do miski, szczelnie zakryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Kakaowe ciastka zbożowe zmiksować na piasek. Maliny dokładnie oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Zimny budyń zmiksować z mascarpone. W pucharkach ułożyć warstwami budyń, owoce, pokruszone ciastka kakaowe. Wierzch udekorować pokruszonymi ciastkami i malinami. Deser schłodzić w lodówce. 

Smacznego !!!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

            Bardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 250 g piersi z indyka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z indyka pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Umyć fasolkę szparagową, odciąć końcówki, przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć piersi z indyka, zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć wszystko kilka sekund. Dodać fasolkę, bulion i gotować przez 10 - 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

czwartek, 25 sierpnia 2016

          Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol. Polecam serdecznie!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM.

          Składniki na 8 sztuk:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego
  • 1 żółtko
  • posiekana natka pietruszki

          Sposób przyrządzania:

            Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko, tak aby powstały pierścienie. Pełne koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Przykryć kołami z otworami, lekko docisnąć palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie posmarować jajkiem. Wstawić blachę do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka około 15 - 20 minut na zloty kolor. W tym czasie gulasz ze słoika przełożyć do garnka i powoli rozgrzewać. Po upieczeniu gniazdek, trzeba lekko docisnąć "kominek", aby zrobić miejsce na gulasz. Ciepłe gniazdka napełnić rozgrzanym gulaszem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet