sobota, 01 listopada 2014

            Wpis z cyklu "Sobotnie spotkania". W sobotę 25 października byłam u Sylwii, przyjechała też Anita. Postanowiłyśmy upiec ciasto z budyniem malinowym. Oryginalny przepis wzięłyśmy stąd, my go zmieniłyśmy. Najpierw upiekłyśmy biszkopt i ugotowałyśmy budyń. Ja dokończyłam ciasto, a dziewczyny robiły pizze, przepis Anity.

Ciasto wyszło pyszne, zamiast budyniu malinowego dałyśmy wiśniowy i moje wiśnie. Biszkopt upiekł się duży, więc go przekroiłyśmy na pół. Muszę wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy pizza z przepisu Anity wyszła NIEZIEMSKA. Spód mięciutki, rozpływający się w ustach, najlepsza pizza jaką jadłam :). Przepis podam innym razem.

CIASTO Z BUDYNIEM WIŚNIOWYM.

          Składniki:

      Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku

       Budyń:

  • 3 budynie wiśniowe na pół litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 24 herbatniki

       Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki wody

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek, Ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na końcu żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy jajecznej. Wymieszać powoli. Na końcu dodać mak. Ciasto wylać na formę o wymiarach 36 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180º C około 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Ugotować budyń, rozpuszczając budynie w 1 szklance mleka. Masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Krem podzielić na połowę, do jednej części dodać odsączone, wypestkowane wiśnie. Na dolny biszkopt wyłożyć masę z wiśniami, przykryć drugim biszkoptem i resztę masy. Na kremie ułożyć herbatniki. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i polać nią ciasto.

Smacznego !!!

 

Ciasto z budyniem wiśniowym

Tagi: mak
01:17, madeline82 , Ciasta z kremem
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 października 2014

            Wstałam dziś o 07.20 i spojrzałam w okno - fatalna pogoda na robienie zdjęć...ale jakoś sobie poradzę :). Musiałam upiec chlebek, bo poprzedni zjadłam. Jest bardzo prosty w wykonaniu, długo też nie wyrasta. W międzyczasie ogarnęłam trochę mieszkanie i zaliczyłam ćwiczenia. Przepis wzięłam od Doroty z Moich Wypieków, modyfikując go trochę. 

PROSTY I SZYBKI CHLEB PÓŁRAZOWY.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 450 ml ciepłej wody

          Sposób przyrządzania:

             Mąki przesiać do miski, dodać cukier, sól i suche drożdże (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej zaczyn). Dodawać stopniowo wodę i olej, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 -1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Znów odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość, czyli około 1 godziny. Piec w temperaturze 200º C przez około 40 - 45 minut. Piekarnik ustawić na grzanie góra - dół, a blachę wstawić na najniższy poziom. Wystudzić na kratce. 

Uwagi: Do tego przepisu można dodać też płatki owsiane, siemię lniane lub słonecznik. Mój bochenek waży ponad 800 g.

Smacznego !!!


Prosty i szybki chleb półrazowy

środa, 29 października 2014

           Na powitanie mam dla was przepyszne ciastka owsiane, które znalazłam na blogu Słodkie inspiracje. Dodanie do nich żurawiny i białej czekolady było strzałem w dziesiątkę, połączenie idealne :-). Ciasteczka są obłędne w smaku, a w dodatku też zdrowe. Przepis zmodyfikowałam trochę.

 CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ. 

         Składniki:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 160 g startej białej czekolady

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej ubijać. Po chwili dodać mąkę, sodę, cynamon  i sól. Wymieszać. Później wsypać płatki owsiane, żurawinę oraz białą czekoladę i połączyć wszystko dokładnie łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Z ciasta formować wilgotnymi rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 -12 minut do momentu, aż brzegi lekko się zrumienią. Wystudzić na metalowej kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

1 ... 51 , 52
 
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet