środa, 28 października 2015

            Zauważyłam, że od bardzo dawna na blogu nie było żadnego domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe pieczywo". Bardzo mi zasmakowała focaccia i pewnie jeszcze do niej wrócę nie raz i upiekę z innymi dodatkami. Życzę smacznego i pozdrawiam.

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

FOCACCIA Z ZIELONYMI I CZARNYMI OLIWKAMI ORAZ ROZMARYNEM.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 650 + około 20 - 25 g do podsypania
  • 135 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • gruba morska lub alpejska sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (płaskiej)
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • po kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek
  • suszony rozmaryn

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dolać ciepłą wodę i dosypać łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i odstawić, aż zacznie się pienić (około 15 minut). Następnie dodać go do mąki wraz z oliwą i cheddarem. Zagnieść jednolite ciasto, dosypując mąkę (masa nie może lepić się do rąk). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Potem na wierzchu ułożyć plasterki oliwek, skropić oliwą i posypać solą morską lub alpejską. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 225ºC przez około 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno albo jako dodatek do innych potraw.

Smacznego !!!

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

poniedziałek, 26 października 2015

            Na niedzielny obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać z podpieczoną bagietką lub frytkami, co kto lubi. Przepis wzięłam z gazetki "Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam.

 

Pierś kurczaka pieczona z warzywami.

PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI.

          Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • sól
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano

Marynata:

  • 8 łyżek ciemnego pikantnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili

          Sposób przyrządzania:

            Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie posolić. Przygotować marynatę: czosnek oczyścić, po czym posiekać bardzo drobno. Sos sojowy wymieszać z czosnkiem, pieprzem, suszonymi płatkami chili i 2 łyżkami wody. Na końcu dodać oliwę. 2 łyżki wlać do mięsa, wymieszać i marynować przez około 20 minut. W tym czasie paprykę i cukinię oczyścić, pokroić na paski o długości około 5 cm. Groszek konserwowy osączyć. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać z resztą marynaty (zostawić 2 łyżki na posmarowanie mięsa). Na patelni podsmażyć mięso przez chwilę z każdej strony, tak aby zamknąć "pory". Warzywa przełożyć do dużej blaszki, ułożyć na nich piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę, aż mięso "odpocznie". Podawać z podpieczoną bagietką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Pierś kurczaka pieczona z warzywami.

piątek, 23 października 2015

            Ostatnio na niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu.

 

Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym.

CIASTO JABŁKOWE Z DELIKATNYM KREMEM BUDYNIOWYM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 500 g jabłek
  • sok z połowy cytryny.

Krem:

  • 350 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • około 40 g gorzkiej czekolady

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka na przemian z przesianą mąką, połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę kremówkę i dobrze wszystko wymieszać mikserem. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić. Natychmiast skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć kawałeczki jabłek, lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 40 minut. W tym czasie ugotować budyń waniliowy z 3 łyżkami cukru. Ostudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem waniliowym i mascarpone. Dodać porcjami zimny budyń i zmiksować na gładką masę. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na małych oczkach i posypać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego !!!

 

Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym.

czwartek, 22 października 2015

            Zamarzył mi się deser, ale taki w zdrowszej wersji. Miałam gruszki, więc wykombinowałam, że je pokroję i uduszę do miękkości z rodzynkami i suszoną żurawiną. Gruszki ułożyłam warstwami z jogurtem greckim i przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą mielonego cynamonu i kardamonu. To była prawdziwa uczta dla mojego podniebienia. Został mi jeszcze jeden pucharek :-), bo mój R nie za bardzo lubi słodkie, on bardziej preferuje wytrawne dania. Zapraszam i przesyłam buziaki.

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

DESER GRUSZKOWY Z JOGURTEM GRECKIM, PŁATKAMI OWSIANYMI I MIGDAŁOWYMI.

          Składniki 2 porcje:

  • 3 gruszki
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 200 g jogurtu greckiego

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami, suszoną żurawiną, cukrem, kardamonem i cynamonem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości około 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby gruszki i bakalie się nie przypaliły. Ostudzić. Płatki owsiane i płatki migdałowe podprażyć na patelni na złoty kolor i ostudzić. Przygotować pucharki i przełożyć składniki warstwami zaczynając od jogurtu greckiego, a kończąc na gruszkach z bakaliami. Posypać podprażonymi płatkami i udekorować listami mięty. 

Smacznego !!!

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

wtorek, 20 października 2015

            Jakiś czas temu kupiłam taką małą książeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo kolację. Przepis był przewidziany na 6 standardowych foremek do babeczek. Ja upiekłam je w silikonowych małych foremkach i wyszło mi ich z 12 - 14 sztuk. Zapraszam Was gorąco do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam serdecznie :-).

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE.

         Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych::

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm)
  • 120 g kukurydzy konserwowej
  • 60 g szynki grubo pokrojonej
  • 30 g grubo startego sera cheddar
  • 2 szalotki drobno pokrojone
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 90 ml jogurtu greckiego
  • sól
  • pestki dyni 

          Sposób przyrządzania:

            Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać pokrojoną dynię, odsączoną kukurydzę, szynkę, ser cheddar i szalotki. Jajka ubić z mlekiem i jogurtem. Wlać do mieszanki mąki, wymieszać i doprawić solą (ciasto ma być lekko słone). Ciasto przełożyć do foremek na babeczki posmarowanych lekko masłem (jeśli foremki są silikonowe nie smarować ich wcale). Posypać pestkami dyni. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 25 - 30 minut, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie do wystygnięcia przez 5 minut. Wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego !!!

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet