środa, 31 sierpnia 2016

            W sobotę byłam na targu, kupiłam aronię na sok i podłużne pomidory do suszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły słodkość całego deseru. Taki deser poprawi nam nastrój, nawet w ten ostatni dzień wakacji :). Ja zrobiłam go już po raz trzeci tak bardzo nam zasmakował. Szczerze polecam!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

KREMOWY BUDYŃ Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI I MASCARPONE.

          Składniki na 2 porcje:

          Sposób przyrządzania:

            Żółtko, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać mąkę, sól i 50 ml mleka, ponownie zmiksować. W rondelku podgrzać resztę mleka i powoli wlewać zmiksowaną masę, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Następnie w gorącym budyniu rozpuścić połamaną na kawałki białą czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do miski, szczelnie zakryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Kakaowe ciastka zbożowe zmiksować na piasek. Maliny dokładnie oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Zimny budyń zmiksować z mascarpone. W pucharkach ułożyć warstwami budyń, owoce, pokruszone ciastka kakaowe. Wierzch udekorować pokruszonymi ciastkami i malinami. Deser schłodzić w lodówce. 

Smacznego !!!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

            Bardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 250 g piersi z indyka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z indyka pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Umyć fasolkę szparagową, odciąć końcówki, przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć piersi z indyka, zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć wszystko kilka sekund. Dodać fasolkę, bulion i gotować przez 10 - 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

czwartek, 25 sierpnia 2016

          Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol. Polecam serdecznie!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM.

          Składniki na 8 sztuk:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego
  • 1 żółtko
  • posiekana natka pietruszki

          Sposób przyrządzania:

            Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko, tak aby powstały pierścienie. Pełne koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Przykryć kołami z otworami, lekko docisnąć palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie posmarować jajkiem. Wstawić blachę do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka około 15 - 20 minut na zloty kolor. W tym czasie gulasz ze słoika przełożyć do garnka i powoli rozgrzewać. Po upieczeniu gniazdek, trzeba lekko docisnąć "kominek", aby zrobić miejsce na gulasz. Ciepłe gniazdka napełnić rozgrzanym gulaszem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

wtorek, 23 sierpnia 2016

            Wiedziałam, że w weekend ma być piękna pogoda. W sobotę było bardzo ciepło i słonecznie, dlatego starałam się spędzić jak najwięcej czasu na powietrzu. Ale na niedzielę by się przydało zrobić jakieś ciacho. Przeszukałam swoje gazetki i znalazłam przepis na ciacho z malinami. Dobrze się składało, bo trochę ich uzbierałam u znajomych. Upiekłam szybkie i proste ciacho. Ciasto jest słodkie, ale słodycz zrównoważył cierpki smak malin. Wyszło ono miękkie i lekko wilgotne, a smakowało naprawdę przepysznie. Przepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni ;). Szczerze polecam!

 

Ucierane ciasto z malinami.

UCIERANE CIASTO Z MALINAMI.

          Składniki

  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Wsypać maliny i bardzo delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszać do ciasta. Formę keksową o wymiarach 28 x 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez około 60 minut. Ciasto przestudzić przez kilkanaście minut i wyciągnąć z formy na kratkę, zostawić do całkowitego ostudzenia. Ciacho przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ucierane ciasto z malinami.

niedziela, 21 sierpnia 2016

            Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w zabawie kulinarnej, która polega na przygotowaniu potrawy na bazie dania gotowego. Mam ją urozmaicić i dodać swój własny akcent. Dostałam dania gotowe firmy Pamapol i mam je wykorzystać w nietypowy i sprytny sposób. Lato to taki okres, gdy dni są ciepłe i długie, często wolimy spędzać ten czas na powietrzu, korzystać z pięknej pogody, a nie siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 60 g tartej mozzarelli

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet