poniedziałek, 31 sierpnia 2015

             Koniec wakacji to zawsze smutny czas dla mnie, bo nieuchronnie zbliża się jesień i zima, a ja uwielbiam lato i wiosnę. Człowiek wtedy promienieje i jest pełen energii. Ale nie ma co narzekać, póki co mamy jeszcze piękne słoneczne dni. W ten ostatni dzień wakacji chcę Was poczęstować pysznym i prostym ciastem. Kupiłam sporo borówek amerykańskich, część zjadłam, a drugą wykorzystałam do ciasta ucieranego. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne i kwaśne za sprawą borówek amerykańskich. Takie szybkie i proste w wykonaniu ciasta często smakują najlepiej. Jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego i długo nie chce stać w kuchni, to ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że choć w lekkim stopniu osłodziłam Wam ten ostatni dzień wakacji. Życzę miłego dnia i uśmiechu na twarzy :-).

 

Ciasto z borówkami amerykańskimi.

CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI.

          Składniki:

  • 190 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 135 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka L
  • 160 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki bitej śmietany w proszku.

          Sposób przyrządzania:

            Borówki amerykańskie oczyścić, opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Miękkie masło ubić mikserem na puszysta masę. Ciągle ubijając, dodawać po jednym jajku oraz po łyżce cukru. Na koniec dodać 5 łyżek śmietany kremówki i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać gruba warstwą owoców i posypać bitą śmietaną w proszku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 55 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto z borówkami amerykańskimi.

piątek, 28 sierpnia 2015

Witam Was moi drodzy!

           Zakładając mój blog nigdy nie pomyślałabym, że kiedykolwiek znajdę osoby, które będą interesowały się moimi kulinarnymi zmaganiami. Mam przyjemność oznajmić Wam, że Zakątek Rozkoszy Kulinarnych polubiło już ponad 500 fanów na Facebooku. Niby nic, jedni powiedzą, ale dla mnie to już ogromna liczba. Za tą liczbą stoją konkretni ludzie, czyli Wy. Pamiętam jak zakładałam blog w 29 października 2014 roku, bardzo mało osób odwiedzało moją stronę, Ale nie zrażałam się tym, to miało być hobby, pisałam blog przede wszystkim dla siebie. Moja przygoda z blogowaniem powoli nabiera tempa. Od momentu zaistnienia w blogosferze bardzo dużo się nauczyłam, musiałam przyjąć mnóstwo informacji i zaczęłam eksperymentować w kuchni, choć od zawsze moja kuchnia nie była taka tradycyjna. Lubiłam próbować nowe smaki. Czasami mam dość tego całego gotowania i pomysłów brak, ale pewnie każdy tak ma. Na Facebooku zaistniałam dopiero w lutym 2015 roku. Przez dłuższy czas liczba polubień była bardzo mała, później powolutku zaczęła się zwiększać. Teraz liczba przekroczyła 500 i zaczęłam się zastanawiać, jak to możliwe, że udało mi się przekonać, aż tyle osób do „polubienia” mojego bloga. Wciąż jestem w głębokim szoku :-). Większość osób nie znam w ogóle. Spora grupka znajomych z lat szkolnych się uzbierała, Zawarłam kilka znajomości z cudownymi osobami z innych blogów. Blog powoli się rozwija i dzięki Wam, to moje blogowanie ma sens. Zachęcam Was serdecznie do uczestnictwa na moim fanpage'u. To przede wszystkim dla Was jest on tworzony. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie dużo inspiracji kulinarnych. Pozdrawiam Was gorąco i dziękuję z całego serca, za miłe słowa, komentarze oraz wsparcie i to, że jesteście ze mną.

Magdalena.


20:46, madeline82
Link Komentarze (2) »
środa, 26 sierpnia 2015

            Bardzo lubię suszone pomidory, zazwyczaj kupowałam w sklepie gotowe w zalewie. W tym roku zrobiłam sama swoje domowe suszone pomidory. I nie żałuję, bo są boskie. Do moich pomidorów postanowiłam dodać świeże zioła rozmaryn i tymianek oraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym słońcu, ale w naszym klimacie ciężko liczyć na takie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami. 

 

Suszone pomidory z rozmarynem i tymiankiem.

SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM.

          Składniki:

  • 2 kg podłużnych pomidorów
  • sól
  • po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • około 500 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • około 1 łyżeczka octu 

          Sposób przyrządzania:

             Pomidory umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, albo nie jak kto woli. Ułożyć dosyć ciasno rozcięciem do góry na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą i cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pomidory suszyć w temperaturze 90 - 100ºC z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonymi drzwiczkami przez około 5 - 6 godzin (należy kontrolować stan ususzenia pomidorów, ponieważ piekarniki są różne, a wielkość pomidorów też). Pomidory powinny być dosyć suche, spodnia skórka pomarszczona, ale nie wysuszone na wiór, tylko sprężyste. Czosnek obrać, większe ząbki przekroić wzdłuż na pół. Suszone pomidory skropić octem i przełożyć do słoiczków (około 3/4 ich wysokości). Tymianek i rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do suszonych pomidorów dołożyć ząbki czosnku i zioła. W garnku podgrzać olej, do momentu, aż będzie dosyć gorący, będzie na dnie widać bąbelki. Wlać do słoików z pomidorami i dobrze zamknąć. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego !!!

 

Suszone pomidory z rozmarynem i tymiankiem.

Warzywa psiankowate 2015

wtorek, 25 sierpnia 2015

          Zastanawiałam się, co dzisiaj zrobić na obiad. Dawno nie było u mnie jakiejś zupy. Miałam kalafior to pomysł na zupę szybko się wykreował. Zadziałała wyobraźnia i tak powstała wyśmienita zupa - krem. Kiedyś już ją próbowałam zrobić, ale to na początku maja. Nie smakowała mi, ponieważ kalafior nie miał w ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest bardzo pyszny i smakuje za więcej :-). Podałam ją z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca.

 

Zupa - krem z kalafiora.

ZUPA - KREM Z KALAFIORA.

          Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 10 cm kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml słodkiej śmietanki 12%
  • koperek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz cayenne 
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i domowym, świeżym pieczywem oraz posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego !!!

 

Zupa - krem z kalafiora.

sobota, 22 sierpnia 2015

            Wczoraj miałam Wam zaprezentować fajny torcik na zimno, ale niestety ciasto potrzebowało czasu, a i ja wróciłam późno z pracy. Choć dziś sobota i pewnie macie jakieś pyszne ciasto do kawy, to i tak pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości.

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI.

          Składniki:

  • około 100 g biszkoptów okrągłych
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 350 ml maślanki naturalnej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 100 g porzeczek czerwonych
  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

          Sposób przyrządzania:

            Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porzeczki czerwone odszypułkować, opłukać i osuszyć. Do dużej miski wlać śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać partiami cukier i naturalny serek homogenizowany. Potem wlać maślankę i lekko ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać owoce. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Wylać lekko tężejącą masę serową. Na masę serową wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowy torcik schłodzić przez kilka godzin albo przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet