środa, 27 lipca 2016

             Pamiętam, że w dzieciństwie czasami z rodzicami chodziłam na grzyby. Teraz to w ogóle nie chodzę, bo nie za bardzo znam się na grzybach i nie zawsze mam czas, żeby zabrać się ze znajomymi. Zdobyłam ostatnio kurki i postanowiłam zrobić bagietki z jajecznicą właśnie z tymi grzybami. Wow! Wyszło bardzo pożywne, proste i przepyszne danie na śniadanie lub kolację. Polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu!

 

Bagietki z jajecznicą i kurkami.

BAGIETKI Z JAJECZNICĄ I KURKAMI.

          Składniki:

  • 2 małe bagietki
  • 150 g kurek
  • 4 duże jajka
  • pęczek cebuli dymki (5 - 6 sztuk)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

          Sposób przyrządzania:

            Bagietki przeciąć na pól, potem jeszcze wzdłuż i posmarować oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC, włożyć bagietki i piec około 10 minut. Cebulę dymkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać na drobno. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jajka rozbić do miski, przyprawić solą i pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć, aż do wyparowania płynu. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć, wlać rozbełtane jajka, smażyć, aż jajecznica się zetnie. Na ciepłe bagietki wyłożyć jajecznicę, posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.

Smacznego !!! 

 

Bagietki z jajecznicą i kurkami.

poniedziałek, 25 lipca 2016

            Na ochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto wypróbować ten przepis. Polecam szczególnie na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi :).

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

LEMONIADA JABŁKOWO - LIMONKOWA.

          Składniki:

  • 800 ml naturalnego soku jabłkowego
  • 700 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 limonka 
  • 1 zielone jabłko 
  • kilka gałązek listków mięty
  • 30 ml syropu miętowego

          Sposób przyrządzania:

            Limonkę dobrze wyszorować, sparzyć gorącą wodą i pokroić w plasterki. Jabłko dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać sok jabłkowy, wodę gazowaną, syrop miętowy, dodać plasterki limonki, pocięte jabłko i listki mięty. Całość wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną z lodem.

Smacznego !!!

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

piątek, 22 lipca 2016

              W tym tygodniu  zrobiłam trochę przetworów i jeszcze czeka na mnie cukinia. Znając siebie to coś jeszcze wymyślę :). Kilka nowych przepisów już wypróbowałam, jak będą ok, to na pewno z Wami się nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie oto risotto właśnie z zieloną fasolką szparagową i groszkiem mrożonym, bo nie miałam akurat dostępu do świeżego. Bardzo lubię risotto z różnymi warzywami i dodatkami. Danie smakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. 

 

Zielone risotto z groszkiem i fasolką.

ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ.

          Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 ml wody z gotowania warzyw
  • 100 ml gorącego bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 4 dymki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Fasolkę szparagową oczyścić, umyć i odciąć końcówki. Do garnka wlać wodę, dodać cukru i soli, zagotować. Wrzucić fasolkę i od zagotowania wody, gotować 7 - 8 minut, odcedzić. W tej samej wodzie ugotować mrożony groszek (3 - 4 minuty od zagotowania). Cebule dymki wraz z częścią szczypiorku oczyścić i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić na drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulkę, zrumienić, dodać czosnek, przesmażyć. po chwili dodać opłukany i osączony ryż, znowu przesmażyć. Wlać wytrawne białe wino, gotować dopóki alkohol nie wyparuje. Ryż zalać gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa i bulionem. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 20 - 25 minut. Odcedzoną zieloną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić wszystkie warzywa do ryżu, przemieszać. Dodać masło i doprawić risotto do smaku solą i pieprzem czarnym.

Smacznego !!!

 

Zielone risotto z groszkiem i fasolką.

środa, 20 lipca 2016

            Jagódki, jagódki jak ja je uwielbiam. Te leśne owoce są tak wdzięczne, że każdy deser czy wypiek będzie smakował pysznie. Jak już Wam wspominałam miałam w planach jeszcze wypróbować przepisy z tymi owocami. W ostatni weekend zrobiłam szybki deser a'la tiramisu. Biszkopty nasączyłam cappuccino, zamiast kawą rozpuszczalną. Przyznam się szczerze, że desery i wypieki kawowe nie za bardzo mi smakują, może przez to, że nie piję kawy, dlatego biszkopty nasączyłam cappuccino z dodatkiem amaretto. Deser smakował pysznie. Radzę Wam zrobić w mniejszych pucharkach, bo deser jest syty :). Polecam!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

DESER A'LA TIRAMISU Z JAGODAMI.

          Składniki na 3 duże porcje lub 4 małe:

  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g jagód

          Sposób przyrządzania:

            Cappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, aby masa stężała i smaki "przegryzły się".

Smacznego !!!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

poniedziałek, 18 lipca 2016

            W tamtym roku pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czarnych porzeczek. To jedna z moich ulubionych, oprócz jagodowej z lawendą. Przygotowałam ją bez żadnych dodatków w postaci laski wanilii, cynamonu itp, stwierdziłam, że i tak jest bardzo aromatyczna. Teraz z porzeczek zrobiłam znowu nalewkę tym razem z większej ilości owoców i sok. Taka nalewka jest idealna na umilenie sobie jesiennych i zimowych wieczorów :). Niestety nie udało mi się zrobić jeszcze kilku przepisów z użyciem czarnej porzeczki, może w przyszłym roku zdążę...

 

Nalewka z czarnej porzeczki.

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI.

          Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 250 - 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 250 ml wody zimnej

          Sposób przyrządzania:

            Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Wsypać do dużego słoja przesypując cukrem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce, by puściły sok. Potrząsać codziennie słojem i na chwilę odkręcić nakrętkę, by uleciały gazy. Spirytus zmieszać z wodą i zalać owoce. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować i rozlać do butelek. Ponownie odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. 

Smacznego !!!

 

Nalewka z czarnej porzeczki.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet