piątek, 31 lipca 2015

            Trochę mnie nie było, ale już wracam. Miałam wolne i kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest z bitej śmietany i kremowego serka kanapkowego, delikatnie słony, co doskonale komponuje się ze słodkim spodem i wyrazistymi w smaku czereśniami. Ciasto jest mojego pomysłu i wiem, że będę je nieraz jeszcze powtarzać. Bardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto.

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 3 duże jajka
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g serka naturalnego kremowego kanapkowego
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto

Ponadto:

  • około 600 g czereśni

            Sposób przyrządzania:

            Płatki migdałowe zmielić. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem i zmielonymi migdałami. Na końcu wlać łyżkę amaretto. Ciasto przełożyć do formy (około 36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Czereśnie umyć, oberwać szypułki, przepołowić i usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego !!!

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

Letnie owoce

sobota, 25 lipca 2015

            Pogoda się popsuła, deszcz pada, więc odpaliłam swój piekarnik i przyrządziłam domową pizzę. Najlepsza pizza, jaką do tej pory jadłam !!! Obiecałam wam przepis od Anity, mojej koleżanki. Zupełnie o nim zapomniałam, ale lepiej później niż wcale :-). Ona tak dopracowała tę pizzę, że wychodzi miękka i pulchna jak biszkopt. Kilka razy próbowałam ją zrobić, ale nie była tak idealna jak koleżanki. Sekret jej tkwi w doskonałym wyrobieniu ciasta, które jest gładkie i elastyczne. Składników wychodzi na 2 duże blachy od piekarnika. Ja przeważnie robię z całej porcji, a drugą część ciasta zamrażam. Po odmrożeniu pizza jest jeszcze lepsza. Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją pizzę zrobiłam bez sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam, co wcale nie pogorszyło jej smaku. Szczerze to w tej wersji mi bardzo smakowała. To taka odchudzona wersja domowej pizzy z sosem czosnkowym na jogurcie greckim :-). Przepis podaję z serem, jeśli ktoś koniecznie chce go dodać. Zapraszam do wypróbowania tej pizzy. 

 

Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą.

DOMOWA PIZZA Z KIEŁBASĄ, POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KUKURYDZĄ.

          Składniki na 2 duże blachy:

Zaczyn:

  • 100 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 520 g mąki pszennej + 20 - 25 g do podsypania
  • 6 łyżek oleju
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Przybranie na 1 pizzę:

  • kilka plastrów kiełbasy żywieckiej
  • 5 - 6 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 5 - 6 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych
  • kilka łyżek ketchupu
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 7 - 8 oliwek czarnych
  • 80 g startej mozzarelli (opcjonalnie)

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Drożdże pokruszyć do głębokiej miseczki, dodać pozostałe składniki zaczynu i całość wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn. Powoli dolewać wodę i olej. Wyrabiać rękoma na stolnicy około 15 - 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (im dłużej się wyrabia, tym bardziej ciasto będzie pulchne). Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na pół (jedną część można na 1 dzień schować do lodówki lub zamrozić) i rozwałkować lub uformować za pomocą dłoni dowolny kształt, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, żeby podrosło. Nagrzać piekarnik do 180º C. Wstawić pizzę na 5 minut do nagrzanego piekarnika, wyciągnąć, posmarować ketchupem oraz ułożyć nadzienie i piec kolejne 10 - 15 minut. Jogurt grecki wymieszać z przyprawami i ziołami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Pizzę podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego !!!

 

Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą.

Tagi: kukurydza
18:05, madeline82 , Pizza
Link Komentarze (5) »
środa, 22 lipca 2015

          Zakupiłam kilka gazetek kulinarnych. Znalazłam dużo ciekawych przepisów, które wypróbuję. Często inspiruje się przepisami z różnych czasopism czy książek, zobaczę kilka składników i wpadam na super pomysł. Bardzo lubię oglądać zdjęcia kulinarne. Wiem, że moim daleko do ideału, ale może kiedyś tez osiągnę taki poziom. Przepis wzięłam z gazetki "Sól i Pieprz", zmodyfikowałam go trochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem. Danie szybko zniknęło z naszych talerzy. Potrawę będę powtarzała jeszcze wiele razy, za każdym razem dorzucę jakieś inne pyszne składniki :-).

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

 KOPYTKA Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze:

Sos:

  • 1 mała cebulka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pomidorów
  • 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Kluski:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku baby
  • około 180 g mąki
  • 50 g startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

             Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, po chwili dodać czosnek. Dodać pomidory pokrojone i koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 - 12 minut. Sos doprawić solą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Łyżeczką formować  kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować na średnim ogniu około 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach. Polać ciepłym sosem pomidorowym i udekorować listkami bazylii.

Smacznego !!!

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

wtorek, 21 lipca 2015

            Jakiś czas temu nastawiłam likier miętowy, żeby spożytkować duże ilości mięty. Mój likier już miesiąc stoi i pięknie się wyklarował. Nie jest typowo zielony, ponieważ dodałam do niego dużo mięty i pysznych dodatków: anyż, goździki i limonkę. Po pewnym czasie podejrzewam, że może być bardziej ciemny. Bardzo odpowiada mi jego smak i aromat. Likier jest mocno intensywnie miętowy i alkoholowy, z nutą korzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-).

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ.

          Składniki:

  • 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej
  • 700 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 400 g cukru
  • 6 - 7 gwiazdek anyżu
  • 5 sztuk goździków
  • limonka 

          Sposób przyrządzania:

            Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki. Limonkę dobrze wyszorować i umyć, pokroić w plasterki. Do dużego słoja włożyć liście mięty, plastry limonki, gwiazdki anyżu i goździki, zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Z cukru i wody ugotować syrop, zdjąć z ognia i ostudzić. Nastaw odcedzić, listki mięty wycisnąć dobrze, płyn przefiltrować (uwaga! płyn bardzo barwi naczynia, w których będziemy filtrować alkohol). Do syropu cukrowego dodać wyciąg alkoholowy, dokładnie wymieszać i ponownie kilkakrotnie przefiltrować przez filtr do kawy albo przez waciki kosmetyczne. Jeśli alkohol będzie zbyt mocny można dodać więcej wody. Likier rozlać do butelek i ostawić w ciemne i chłodne miejsce na około 3 miesiące, aby w pełni dojrzał.

Smacznego !!!

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

niedziela, 19 lipca 2015

          Pogoda dopisała w ten weekend, nie za bardzo chciało mi się siedzieć w kuchni i gotować albo piec. Wolałam ten czas spędzić na powietrzu. Postanowiłam upiec szybkie ciasto. Jest proste i bardzo pyszne. Bazę stanowi ciasto ucierane, które za sprawą maślanki jest mięciutkie i delikatne. Nadzienie to jagody i konfitura jagodowa z anyżem mojego wykonania. Na to chrupiąca kruszonka kokosowa. Całość smakowała bosko. Takie proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne. Niewiele pracy, niewiele wysiłku, a efekt w pełni zadowalający. Zapraszam serdecznie do upieczenia tego ciasta.

 

Ciasto jagodowe z kruszonką kokosową.

CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

Kokosowa kruszonka:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g masła

           Sposób przyrządzania:

             Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masę stopniowo zmiksować z jajkami. Następnie porcjami dodawać maślankę oraz mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x24 cm. Posmarować konfiturą jagodową z anyżem, a następnie ułożyć oczyszczone, umyte i osuszone jagody. Z wiórków kokosowych, mąki, masła i cukru pudru zrobić kruszonkę, po czym posypać nią ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 45 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto jagodowe z kruszonką kokosową.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet