środa, 29 czerwca 2016

            U mnie na obiad danie na bogato z dużą ilością warzyw. Przygotowałam frykadelki z mięsa indyka, proste bez dodatków. Do tego pełna patelnia podsmażanych warzyw. Pyszny i lekki posiłek dla każdego. U mnie na obiad rzadko można spotkać klopsy, bo mój nie za bardzo przepada, ale jak głodny to wszystko zje ;). Jak zrobię je z dodatkami np, z pieczarkami albo porem to z chęcią pałaszuje. Te klopsiki choć proste, to bardzo nam smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)!

 

Frykadelki z indyka z warzywami z patelni.

FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody przegotowanej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • zioła prowansalskie

Ponadto:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Żółtą fasolkę szparagową umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku z łyżeczką soli, wrzucić fasolkę i gotować około 10 minut (fasolka ma być półtwarda). Mięso mielone z indyka zagnieść z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Z masy uformować 4 - 6 frykadelków i usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając przez około 5 - 6 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Frykadelki podawać z warzywami z patelni.

Smacznego !!!

 

Frykadelki z indyka z warzywami z patelni.

poniedziałek, 27 czerwca 2016

            Postanowiłam w tym roku szczególnie na wiosnę i w lato jeść więcej sałatek. Często zabieram je do pracy. Komponuję je z różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze do innych celów. Świetnie będzie się nadawał do grillowanych warzyw. Do sałatki użyłam natki pietruszki, ale świetnie nada się też szczypiorek, nawet myślę, że będzie lepiej do niej pasował. Sałatka bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SAŁATKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI, KUKURYDZĄ I CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml)
  • 200 g pomidorków truskawkowych
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z limonki
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę z fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na kawałki około 7 mm. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przepołowić, wyciągnąć pestkę, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, posypać natką pietruszki. Awokado na sos przepołowić, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt grecki, obrany czosnek, sok z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Polać sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji zapraszam na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.



piątek, 24 czerwca 2016

          Wczoraj jak wracałam z pracy, to kupiłam arbuza z myślą o przyrządzeniu z niego mrożonej arbuzady. W tamtym roku często się nią chłodziłam i urozmaiciłam ją o pyszny dodatek - kwiaty lawendy. Smak arbuzady nie zapomniany, prawdziwe niebo w gębie :). Lubię te kwiatki dodawać do wypieków i innych deserów. Nie daję jej bardzo dużej ilości, tyle tylko, aby lekko podkręcić smak. Jeśli nie chcemy mrozić arbuzady, to można dodać kostki lodu. Ale szczerze polecam wypić taką mrożoną, bo smaki się "przegryzą" i napój będzie o wiele lepszy. Na takie gorące letnie dni mrożony napój jest idealny. Pamiętajmy, żeby jak najczęściej się nawadniać w czasie upałów. Przepis napisałam już rok temu, ale czekałam na falę upałów i okazję, aby udostępnić go Wam i oto jest. Życzę Wam miłego weekendu!

 

Mrożona arbuzada z lawendą.

MROŻONA ARBUZADA Z LAWENDĄ.

         Składniki na 2 porcje:

  • 1/4 dużego arbuza
  • 1/2 cytryny
  • kilka kwiatów lawendy (mogą być suszone)
  • liście mięty
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Z arbuza usunąć pestki, odciąć zielone części i skórę, pokroić na kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem na gładki płyn, przetrzeć przez sito, dodać sok wyciśnięty z cytryny i opcjonalnie miód. Wsypać kwiaty lawendy, całość przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, przemieszać kilka razy. Po tym czasie przelać do wysokich szklanek i od razu podawać.

Smacznego !!!

 

Mrożona arbuzada z lawendą.

środa, 22 czerwca 2016

          Najczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo ciekawa alternatywa do kalafiora i fasolki szparagowej. Przepis podałam z większą ilości masła i bułki tartej, ja lubię tylko delikatnie polaną. Polecam serdecznie!

 

Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem.

KALAREPKA Z BUŁKĄ TARTĄ I CZOSNKIEM.

          Składniki:

  • 3 - 4 kalarepki
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku

          Sposób przyrządzania:

            Kalarepkę obrać i pokroić jak na frytki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, zagotować i od tego momentu gotować około 8 minut. Odcedzić na sicie. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i bułkę tartą, chwilę przesmażyć do połączenia składników. Polać kalarepkę. Podawać jako dodatek do dania mięsnego.

Smacznego !!! 

 

Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem.

Tagi: czosnek
13:33, madeline82 , Inne dania
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 20 czerwca 2016

            Jak już wspominałam niedawno w ciepłe miesiące często jemy lekkie dania. tak też jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej pyszny sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku i sosu sweet chili. Wyszło bardzo pysznie! Polecam!

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY, KURCZAKA I KUKURYDZY Z CHILI.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 350 g młodej kapusty
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml)
  • 150 g ogórka szklarniowego
  • 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka sosu sweet chili
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dokładnie natrzeć i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki marynaty przełożyć do małego słoiczka i energicznie wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Smacznego !!!

Zapraszam po więcej inspiracji na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili



 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet