poniedziałek, 29 czerwca 2015

            W niedzielę trochę poszalałam kulinarnie i zrobiłam frytki z kalarepki. Efekt mnie zaskoczył i powiem szczerze, że takie frytki też mi smakują. Oczywiście zrobiłam zdrowszą wersję i upiekłam je w piekarniku. Takie frytki to świetna przekąska, alternatywa dla chipsów, solonych orzeszków czy popcornu. Można je podać zamiast ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki:

  • 3 - 4 średnie kalarepki
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól

Sos pomidorowy:

  • 3 - 4 średnie pomidory (około 400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • 1 cebula szalotka

          Sposób przyrządzania:

            Kalarepki obrać i pokroić na grube frytki. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić olejem, posypać solą i oregano, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec 35 - 40 minut, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz ziołowy i ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Frytki podawać z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

sobota, 27 czerwca 2015

            W tamtym roku robiłam likier truskawkowy na brandy i bardzo odpowiadał mi smak, a kolor trunku był obłędny. Teraz postanowiłam zrobić mocniejszy trunek w postaci nalewki. Miałam sporą ilość truskawek, alkohol, dołożyłam kardamon oraz wanilię i wyszła cudowna nalewka truskawkowa. Kardamon nadał jej intrygujący i korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę cytrusów i pieprzu. Ilość składników, a szczególnie cukru można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Mam nadzieję, że po kilku miesiącach będzie smakować jeszcze lepiej oraz doskonale rozgrzeje w zimne i pochmurne dni. Taki trunek doskonale sprawdzi się też jako wyjątkowy prezent. Polecam serdecznie!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.  NALEWKA TRUSKAWKOWA Z KARDAMONEM I WANILIĄ.

          Składniki na około 1,5 l:

  • 1200 g dojrzałych truskawek 
  • 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 1 szklanka przegotowanej wody lub źródlanej
  • 2 - 3 ziarna kardamonu
  • 1 laska wanilii

          Sposób przyrządzania:

            Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, odszypułkować. Przełożyć do dużego słoja, przesypując warstwy cukrem. Ostawić na 24 godziny w słoneczne miejsce. Po tym czasie dołożyć kardamon i pokrojoną wanilię oraz zalać spirytusem wymieszanym z 1 szklanką przegotowanej, zimnej wody. Zamknąć szczelnie słój, delikatnie nim potrząsnąć i odstawić na 3 - 4 tygodni w chłodne i ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił i smaki dobrze się wymieszały. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i dobrze zamknąć, Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.

środa, 24 czerwca 2015

          Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę.

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 opakowanie śnieżki 
  • 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  •  około 420 g truskawek
  • płatki migdałowe do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić ją w tej ściereczce do ostygnięcia (można kilka razy roladę rozwinąć, aby nie przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Do rozpuszczonej białej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę oraz amaretto i powoli wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek.

Smacznego !!!

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

wtorek, 23 czerwca 2015

            Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze w roku świeże i młode warzywa. Sprzedawane na straganach, warzywniakach czy supermarketach przyciągają wzrok i podsycają nasz apetyt. Te pierwsze młode warzywa staram się omijać z daleka, niejednokrotnie bardzo zawiodłam się na ich smaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak. Do zupy dodałam wędzoną pierś z kurczaka, ziemniaki, marchewkę i pomidory oraz przyprawy. Kapuśniak posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam serdecznie tę zupę!

 

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami.

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI.

          Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • marchewka
  • mała cebula
  • kilka ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • około 250 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1,5 l dowolnego bulionu
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 1 łyżka soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać i posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i wędzoną pierś z kurczaka oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, po szczypcie pieprzu czarnego i soli. Chwilę przesmażyć wszystko, zalać bulionem i dodać poszatkowaną kapustę, całość gotować około 45 - 60 minut. Pod koniec gotowania (15 minut przed) dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i sokiem z cytryny.  Przed podaniem posypać koperkiem i natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami.

czwartek, 18 czerwca 2015

            Co tu zrobić na kolację? Szybki przegląd szafek i pomysł jest :-). Usmażyłam pyszne placki z kukurydzy i cukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam!

 

Placuszki z kukurydzą i cukinią.

PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule szalotki
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • olej lub oliwa do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę (wielkość kukurydzy). Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię, szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Podawać gorące placki z sosem czosnkowym. 

Smacznego !!!

 

Placuszki z kukurydzą i cukinią.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet