poniedziałek, 30 maja 2016

            Jak idę na zakupy cotygodniowe, to przeważnie mam kartkę z listą zakupów i zaplanowane obiady na cały tydzień. Na weekend zrobiłam zapiekany ryż z polędwicą wieprzową i marchewką. Danie nie jest skomplikowane. Najpierw przygotowujemy poszczególne składniki, część wstępnie gotujemy, a później do piekarnika, I godzinę mamy dla siebie i rodziny :). Muszę Wam coś wyznać zakochacie się w tej potrawie, bo jest tak wyjątkowo pyszna :). Wiem, wiem słodzę Wam, ale jeśli są zwolennicy takich dań, to na pewno będą nim zachwyceni. Może na zdjęciu nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak wynagrodzi wszystko. Myślę, że uda mi się Was namówić do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie!

 

Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką

RYŻ ZAPIEKANY Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu parboiled
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • około 10 cm kawałek białej części pora
  • 3 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

          Sposób przyrządzania:

            Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, a następnie te większe przekroić na pół i przyprawić pieprzem ziołowym. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano, dodać cebulę, czosnek i chili. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Do składników na patelni wlać gorący bulion, doprawić dobrze solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w cienkie plasterki. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec 40 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 20 minut.

Smacznego !!!

 

Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką

niedziela, 29 maja 2016

            Sezon rabarbarowy w pełni, a mi dopiero teraz udało się upiec ciacho z jego wykorzystaniem. Kiedy mam tylko okazję, to z rabarbaru gotuję syrop albo kompot, w dzieciństwie uwielbiany przeze mnie i to bardzo. Ciacho powstało z dwóch różnych przepisów, ale w 100% zdało egzamin. Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam!

 

Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową.

PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 150 ml maślanki naturalnej
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • około 700 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

         Sposób przyrządzania:

           Rabarbar umyć, oczyścić, obrać i pokroić na kawałki długości około 2 cm. Posypać go 1 łyżką cukru i odstawić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Kolejno dodawać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać i dodawać na przemian z maślanką do masy. Ciasto przełożyć do blachy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem i wszystko dokładnie rozetrzeć na mokry piasek. Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 - 55 minut  do suchego patyczka. Placek wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową.

środa, 25 maja 2016

           Chcecie przepis na danie, które może zagościć w Waszym menu? Już od jakiego czasu dostępna jest młoda kapusta. Przeważnie robi się z niej surówki, lekkie bigosiki i kapuśniaczki. Ja wpadłam na pomysł, aby w kapuście ugotować bitki schabowe. I to był strzał w dziesiątkę! Danie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE.

          Składniki na 6 porcji:

  • około 750 g schabu 
  • około 700 g młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • około 600 - 700 ml  gorącego bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • mąka
  • pół pęczka koperku

          Sposób przyrządzania:

           Schab pokroić na plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić. Młodą kapustę oczyścić, wyciąć głąb i poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Schaby obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, włożyć cebulę i marchewkę, chwilę przesmażyć, zalać gorącym bulionem. Na przemian układać schaby z warstwą kapusty. Całość gotować około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Danie można lekko zagęścić mąką, ale jak kto woli. Podawać z ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

poniedziałek, 23 maja 2016

            Weekend był tak ciepły, że nie chciało mi się stać w kuchni. A coś słodkiego by się zjadło :). Przypomniałam sobie o ciastkach z kleiku ryżowego i przystąpiłam do działania. Przepis na te ciastka dostałam kilka lat temu od kolegi. Nawet nie pomyślałbym, że z takiego produktu mogą powstać takie rewelacyjne słodkości. Do przepisu dałam mało cukru, bo całą słodycz podnosi marmolada. Od siebie dodałam domowy ekstrakt waniliowy. Mówię Wam te ciastka są tak cudownie pyszne, że na jednym nie można skończyć :). Polecam bardzo gorąco!

 

Ciastka z kleiku ryżowego.

CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO.

          Składniki na 45 sztuk:

          Sposób przyrządzania:

            Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Następnie za pomocą rąk lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć, zrobić lekkie wgłębienie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W dołek włożyć porcję marmolady. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 18 - 20 minut na złoty kolor. Ciastka ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciastka z kleiku ryżowego.

środa, 18 maja 2016

            W mojej kuchni dominuje przeważnie pikantne jedzenie. Przepadamy za potrawami, które są dobrze przyprawione. Lubię też do dań dodawać sporo ziół. Najczęściej są to zioła suszone, ale świeże też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem.

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYCZKĄ CHILI I PIECZARKAMI.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 - 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pikantnego sosu sojowego
  • 100 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Czosnek i imbir obrać, pokroić na drobno. Dymkę pokroić w plasterki (szczypior odłożyć). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, zieloną i żółtą pokroić w paski, a chili na bardzo drobno. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej, podsmażyć na oleju, po czym dodać grzyby, dymkę, imbir, papryczkę chili, paprykę zieloną i żółtą. Całość podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do zawartości patelni dodać pikantny sos sojowy, sos rybny i bulion. Gotować  do zredukowania płynu (10 - 15 minut). W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Danie posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet