niedziela, 31 maja 2015

           Dni mamy coraz cieplejsze, więc przydałoby się coś orzeźwiającego do picia. Zrobiłam przepyszny syrop miętowy, który można dodawać do wszelkiego rodzaju napojów, a także do lodów lub innych deserów. Zapewniam Was, że ten syrop szybko zniknie z waszych spiżarni. Można go pić tak bez końca ;-).

 

Syrop miętowy z limonką.

SYROP MIĘTOWY Z LIMONKĄ.

          Składniki:

  • 25 gałązek mięty ogrodowej z dużą ilością liści
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 limonki
  • skórka otarta z 1 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Z gałązek oderwać liście mięty, posiekać. Zagotować wodę z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Dorzucić posiekaną miętę, dodać sok z limonek i startą skórkę z cytryny. Zdjąć garnek z ognia i zostawić pod przykryciem na kilka godzin, albo na całą noc. Syrop zlać przez filtr do kawy do wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Można też syrop ponownie zagotować i zamknąć na gorąco w słoikach. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego !!! 

 

Syrop miętowy z limonką.

środa, 27 maja 2015

            Syrop ten robiłam już rok temu i bardzo mi zasmakował. W tym roku postanowiłam go urozmaicić poprzez dodanie cytryny i anyżu. Mniam pyszne połączenie. Syrop rabarbarowy jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów. Doskonale smakuje z melisą lub miętą, a do tego kostki lodu, pycha idealne orzeźwienie :-). Teraz tylko usiąść na huśtawce na tarasie, z dobrą książką, a do tego lemoniada z syropem rabarbarowym i jestem w niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.

          Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 500 ml wody
  • 700 g cukru (można mniej)
  • sok z 1 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy.  Po otwarciu przechowywać w lodówce. Masy powstałej z rabarbaru nie wyrzucać, można zrobić deser w formie musu lub posmarować naleśniki. 

Smacznego !!!

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

poniedziałek, 25 maja 2015

          Mam dla Was Kochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki. 

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka)
  • 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej
  • 300 ml wody

Mus rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 130 g cukru brązowego
  • 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody
  • 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze
  • 1/3 szklanki wody

          Sposób przyrządzania:

            Galaretki malinowe rozpuścić w zalecanych proporcjach, w osobnych miseczkach (2 galaretki + 300 ml wody i 1 galaretka + 200 ml wody) i ostudzić. Ciastka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, aby masa ciasteczkowa miała konsystencję mokrego piasku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę i cukier. Gotować do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadał. Zestawić z ognia i ostudzić. Po tym czasie potraktować blenderem i dodać zimną, ale płynną galaretkę. Do wysokiej miski wlać śmietanę kremówkę i dodać serek mascarpone, ubijać razem, aż wszystko się połączy. Na końcu dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.

Smacznego !!!

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

 

Rabarbarowa rewolucja

czwartek, 21 maja 2015

            Dziś na kolację mam placki z suszonymi pomidorami, pychota. Placuszki smakują naprawdę dobrze. Mogą być zarówno na śniadanie jak i kolację, albo jako przekąska. Można je nawet zaserwować na obiad zamiast ziemniaków, a do tego ulubiona surówka i pieczony kurczak. Można takie placki podawać niemal do wszystkiego, a wariacji jest wiele :-). Są proste w wykonaniu i mam nadzieję, że posmakują nawet dzieciom.

 

Placki z suszonymi pomidorami.

PLACKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki na około 18 sztuk:

  • 200 g mąki
  • łyżeczka drożdży instant
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 1/2 łyżeczkę cukru, sól, rozkłócone jajko i mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę, dodać razem z natką do ciasta. Na patelni rozgrzać olej, wykładać porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać według uznania.

Smacznego !!!   

 

Placki z suszonymi pomidorami.

poniedziałek, 18 maja 2015

            W weekend, a właściwie w niedzielę upiekłam bardzo pyszny serniczek z borówkami amerykańskimi. Wierzch ozdobiłam konfiturą jagodową, która idealnie nadawała się do tego ciasta i podkreśliła smak. Sernik jest zwarty i wilgotny oraz nie za słodki, w sam raz, żeby poczęstować się większym kawałkiem ;-). Ciasto delikatnie opada, ale serniki tak mają, choć pewnie nie wszystkie. Przepisem na sernik zainspirowałam się z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata", sporo pozmieniałam składników, ale ciasto i tak wyszło pyszne. Polecam Wam wypróbować ten przepis!

 

Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową.

SERNICZEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I KONFITURĄ JAGODOWĄ.

          Składniki:

  • 500 g twarożku śmietankowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 75 g gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka)
  • 250 g konfitury jagodowej
  • 250 g borówek amerykańskich

          Sposób przyrządzania:

            Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Konfiturę jagodową podgrzać w garnuszku i rozsmarować za pomocą łyżki na wierzchu ciasta. Zimne ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Smacznego !!!

 

Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet