środa, 27 kwietnia 2016

            Będąc na cotygodniowych zakupach, oprócz podstawowych produktów, zaopatrzyłam się w kolorową paprykę, papryczkę chili i wytrawne białe wino, które czasami wykorzystuję do potraw. Już wracając do domu myślałam, co by tu z tych produktów zrobić, a wcześniej wyciągnęłam podudzia z kurczaka. I tak oto wymyśliłam takie danie - podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką. Pyszny i prosty przepis na obiad. Do potrawy dodałam mojego ketchupu z czerwonej papryki, aby jeszcze bardziej podkreślić paprykowy smak dania. Całość smakuje wyśmienicie i pewnie na stałe wejdzie do mojego menu. Polecam wypróbować przepis na to danie! 

 

Podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką

PODUDZIA Z KURCZAKA POD PAPRYKOWĄ PIERZYNKĄ.

          Składniki:

  • 4 - 6 podudzi z kurczaka
  • po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • kawałek ostrej papryczki chili
  • 2 duże cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu z czerwonej papryki lub pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

          Sposób przyrządzania:

            Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebule szalotki obrać, pokroić w małą kostkę. Kolorowe papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Papryczkę chili oczyścić z nasionek i drobno posiekać. Mięso podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Odłożyć na bok i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, po kilku minutach dodać pokrojone papryki kolorowe i papryczkę chili, smażyć przez kilka minut. Wlać wytrawne białe wino, włożyć podudzia z kurczaka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do potrawy wraz z przecierem pomidorowym i ketchupem z papryki, pogotować jeszcze przez 15 - 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

            Mizerię każdy pewnie z Was zna. I każdy ma ulubiony na nią przepis. Moja mama, gdy w lato były ogórki, to często robiła ją na obiad w formie chłodnika z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką. Dodawała do niej słodką śmietankę, trochę octu i cukru. Zazwyczaj koperkiem posypane były ziemniaki. To były pyszne obiady... Ja też czasami robię taką mizerię, choć częściej przygotowuję ją w wersji light. Do podstawowych składników dodaję jogurt grecki lub naturalny albo oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny. I przeważnie stanowi ona dodatek w formie surówki do obiadu. Ja przygotowałam mizerię w dwóch wersjach, która będzie Wam bardziej odpowiadać, to już sami zdecydujecie, a może zrobicie obie naraz? Polecam serdecznie!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

MIZERIA LIGHT W DWÓCH WERSJACH.

          Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe lub 3 gruntowe
  • pęczek koperku
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Ogórki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę szalotkę obrać i cienko poszatkować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać w salaterce ogórki razem z cebulką i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, wymieszać i rozdzielić mizerię na 2 salaterki. Do jednej dodać jogurt naturalny lub grecki, a do drugiej oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Podawać do dań obiadowych.

Smacznego !!!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

środa, 20 kwietnia 2016

            W moim menu nie często można spotkać ryby. Lubię je, ale bez ości. Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki i smaczny obiad" znalazłam przepis na dorsza z kuskusem i warzywami. Upiekłam i co? Danie jest rewelacyjne! Całość smakuje tak pysznie, że nie można się oprzeć i zjeść drugiej porcji. Ten przepis bardzo często będzie u mnie gościł na obiad. Potrawą jestem zachwycona, bo naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis!

 

Dorsz z kuskusem i warzywami.

DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 180 g kaszy kuskus
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sok z cytryny 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Filety z dorsza oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze solą i pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki. Włożyć do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Kaszę kuskus zalać 250 ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 15 minut, aż napęcznieje. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Cukinię i obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić pokrojoną cebulę, Dodać pozostałe warzywa i smażyć przez około 5 - 7 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość przełożyć do kaszy kuskus, doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym i resztą posiekanej natki pietruszki. Kuskus z warzywami rozłożyć na blachę (24x28), wyłożoną papierem do pieczenia i położyć na niej rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. 

Smacznego !!!

 

Dorsz z kuskusem i warzywami.

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

            Pogoda w weekend nie za bardzo dopisała, ale to nie przeszkodziło mi zaliczyć pierwszych dań z grilla u mojego brata :). Zjadłam kiełbaskę oraz skrzydełka i to właśnie one najbardziej mi smakowały. Powiem Wam, że za grillem za bardzo nie przepadam. Nie mam własnego, ani też często nie raczę się tego typu daniami. Każdy ma swoje jakieś upodobania smakowe :), a ja to szanuję i inni też to powinni akceptować. Poniedziałki po weekendzie bywają ciężkie, więc osłodzę Wam wieczór pysznym deserem z jogurtu naturalnego, malin i ciasteczek zbożowych. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to taki deser nadaje się idealnie, jest szybki i prosty w przygotowaniu. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!

 

Jogurt z malinami i ciasteczkami zbożowymi. JOGURT Z MALINAMI I CIASTECZKAMI ZBOŻOWYMI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 ciastka zbożowe kakaowe
  • 125 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Ciastka zbożowe pokruszyć na bardzo drobny piasek (można to zrobić wałkiem lub zmiksować w malakserze) i przełożyć do pucharków. Na to wyłożyć połowę malin, wylać jogurt zmieszany z 1 łyżeczką miodu, ponownie wyłożyć resztę malin i polać 1 łyżeczką miodu, Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Jogurt z malinami i ciasteczkami zbożowymi.

piątek, 15 kwietnia 2016

            I znów mamy piątek, ale ten czas szybko leci... Pogoda dziś dopisywała, choć z rana był mróz, przez to słoneczko pięknie świeciło. W zacisznym miejscu było tak cieplutko, że można by było pokusić się o krótki rękawek :). Jak już niektórzy stali czytelnicy mojego bloga zauważyli sporo jest u mnie przepisów na zupy - krem, ale to przez to, że je uwielbiam. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na wyśmienitą zupę. Muszę stwierdzić, że to będzie jedna z moich ulubionych zup takiego typu :). Jest w niej spora ilość korzenia pietruszki, której mój R nie lubi, ale nawet on powiedział, że zupa jest na 6+. Trzeba ją dobrze doprawić, bo może mieć słodkawy smak, za sprawą właśnie pietruszki. Najlepiej, jak dostosujecie ilość przypraw do waszych upodobań. Zapewniam, że zupa Was mile zaskoczy i znajdzie się na nią wielu chętnych. Spróbujcie przygotować ją i sami oceńcie, czy jest naprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! 

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ.

          Składniki na 4 - 5 porcji:

  • 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 duże pietruszki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać bulionem, po czym gotować pod przykryciem około 25 - 30 minut, aż całkiem będą miękkie. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Zupę podawać z kleksem z jogurtu naturalnego i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !!!

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet