piątek, 27 marca 2015

            Przygotowując marmoladę pomarańczową zastanawiałam się, do czego by ją wykorzystać? Wpadłam na pomysł, że upiekę rogaliki z tą marmoladą. I to było to! Rogaliki są kruche i maślane w smaku, co tu dużo pisać są obłędne :-). Polukrowałam ich polewą z cukru pudru i soku pomarańczowego, co jeszcze bardziej podkręciło pomarańczowy smak. Przepis na ciasto wzięłam z książki Elinor Klivans pt. "Ciasteczka", ale trochę zmodyfikowany. 

Rogaliki z marmoladą pomarańczową.

ROGALIKI Z MARMOLADĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 60 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej (mascarpone)
  • 300 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • marmolada pomarańczowa (przepis tutaj)

          Sposób przyrządzania:

            Do dużej miski wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać ser i zamieszać, po chwili dodać pokrojone na kawałki masło i zagnieść ciasto. Na końcu dodać śmietanę kwaśną i esencję waniliową, szybko zagnieść i uformować ciasto w kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 45 minut. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować na krążek o średnicy 25 cm i pokroić na trójkąty ( resztę ciasta trzymać w lodówce). Na każdy trójkąt ułożyć około 1/2 łyżeczki marmolady. Zaczynając od podstawy  ciasno zrolować każdy trójkąt i nadać kształt rogalika. Uformować rogaliki z trzech pozostałych części ciasta i rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w odstępach co 2,5 cm. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 18 minut, aż rogaliki się zrumienią. Upieczone rogaliki odstawić w blachach na 5 minut, a następnie przenieść na metalową kratkę. Dowolnie udekorować. Rogaliki ułożone w szczelnie zamkniętym pojemniku można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego !!!

 

Rogaliki z marmoladą pomarańczową.

środa, 25 marca 2015

          Polędwica wieprzowa na uroczysty obiad w Wielkanoc? Czemu nie! Jest ona delikatnym i kruchym mięsem, które zawsze zachwyci naszych gości. Taki tym mięsa nie wymaga długiego pieczenia. Polędwiczka pieczona w ten sposób jest przepyszna, curry świetnie pasuje do jabłek i podkreśla smak mięsa. Zapewniam Was, że polędwica będzie krucha i soczysta. Zapraszam Was serdecznie! 

 

Polędwica wieprzowa jabłkami pachnąca.

POLĘDWICA WIEPRZOWA JABŁKAMI PACHNĄCA.

          Składniki:

  • około 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • curry
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • około 50 ml gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić polędwiczkę na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebule pokroić w dużą kostkę, jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć jabłka i cebule, przyprawić curry i delikatnie solą oraz pieprzem. Smażyć krótko bez zrumienienia produktów. Podlać gorącą wodą. Mięso obłożyć przesmażonymi jabłkami i cebulą. Piec 15 - 25 minut w temperaturze 220ºC. Polędwicę podawać pokrojoną na plastry i przybraną farszem z cebuli i jabłek. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Polędwica wieprzowa jabłkami pachnąca.

poniedziałek, 23 marca 2015

             Czy pasztet musi być tylko z mięsa? Nie! Może być też z różnych warzyw i to połączenie jest absolutnie trafione. Pasztety wegetariańskie są pyszne, miękkie i wilgotne. Można je łatwo rozsmarować na kanapce. Taki pasztet trzeba dobrze przyprawić, aby podkreślić smak warzyw. Spożywać go najlepiej na zimno. Dobrze by było, żeby po upieczeniu odstał 12 godzin, wtedy ma odpowiednią konsystencję, ale też smak jest bardziej podkreślony. Takie pasztety można podawać z ćwikłą, musztardą lub chrzanem. Ten pasztet z fasoli jest zwarty, łatwo się kroi i ma kremową konsystencję. Idealny pasztet na wielkanocny stół. Zapraszam do skorzystania z przepisu i upieczenia go na Wielkanoc.

 

Pasztet z białej fasoli.

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI.

         Składniki:

  • 500 g fasoli "piękny Jaś"
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 2 duże cebule
  • 100 ml oleju + 2 łyżki do smażenia
  • 6 łyżek mielonych płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki majeranku

          Sposób przyrządzania:

            Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na około 12 godzin. Odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Po tym czasie fasolę przepłukać i ostudzić. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Marchew ugotować i obrać. Cebule zeszklić na minimalnym ogniu, dodać jabłko i podsmażać tak długo, aż będą miękkie. Ugotowaną fasolę zemleć w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą, jabłkiem oraz marchewką. Dodać mielone płatki owsiane i olej oraz wszystkie przyprawy. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wysmarować tłuszczem i przełożyć pasztet. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 45 - 50 minut, do czasu zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi "odchodzą" od formy. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać na zimno z ostrymi sosami i pieczywem.

Smacznego !!!

 

Pasztet z białej fasoli.

środa, 18 marca 2015

            Bardzo pyszna marmolada pomarańczowa, którą robiłam pierwszy raz. Wyszła moim zdaniem idealna. Sama zaskoczona jestem jej smakiem. Marmolada jest nie za słodka z delikatną nutą goryczki. Mam już na nią pomysł i wiem do czego ją wykorzystam :-). Kilku znajomych zachwycił jej smak i zapewniam, że jest warta tej pracy włożonej do jej przyrządzenia. Taką marmoladę można wykorzystać do ciastek, mazurków itp. Polecam serdecznie i spróbujcie ją przyrządzić w domu sami. 

 Marmolada pomarańczowa.

MARMOLADA POMARAŃCZOWA.

          Składniki:

  • 1000 g pomarańczy (po obraniu) wraz ze skórką
  • 600 g cukru
  • sok z połowy cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą. Za pomocą nożyka do cytrusów zeskrobać wierzchnią pomarańczową część skórki ze wszystkich pomarańczy. Można także użyć zamiast nożyka do cytrusów zwykłego noża i ściąć delikatnie i cienko skórki, ale bez białej warstwy, ponieważ jest gorzka. Skórkę pokroić na drobno. Obrać pomarańcze z warstwy niejadalnej, podzielić na cząstki i dokładnie oczyścić. Pokroić cząstki na kawałki. Wrzucić pomarańcze i skórkę do garnka z grubym dnem i gotować na małym około 30 min. Po tym czasie dodać cukier i gotować około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Na drugi dzień czynność powtórzyć i także gotować około godzinę oraz tak samo na 3 dzień. Trzeciego dnia dodać sok z połowy cytryny, zmiksować chwilę blenderem (kilka sekund, aby marmolada miała lepszą konsystencję) i gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem, aż przestygną.

Smacznego !!!

 

Marmolada pomarańczowa.

środa, 11 marca 2015

           Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi świetnie oczyści organizm z toksyn i przyspieszy odchudzanie. Bardzo dobrze działa na przemianę materii i podniesie naszą odporność. Rozsmakowałam się w tym koktajlu i piję go prawie codziennie przed śniadaniem. Więc pijmy go na zdrowie! 

            Owoce kiwi są dość niskokaloryczne, gdyż 100 g dostarcza zaledwie około 56 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika, który ma istotny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Zawiera witaminy i składniki mineralne, szczególnie witaminę C, witaminy z grupy B, magnez oraz żelazo. Za­war­ta w pest­kach kiwi pek­ty­na, ko­rzyst­nie wpły­wa na skład flory bak­te­ryj­nej ukła­du po­kar­mo­we­go, oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn, leczy bie­gun­ki i za­par­cia. Kiwi ma działanie moczopędne, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie organizmu z nadmiaru sodu. Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, ponieważ są sycące i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii w 100 g - 30 - 50 kcal. Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Zawierają też cenny błonnik, który wymiata resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, zapobiegając ich zaleganiu i fermentacji w jelitach. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu. Jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm. Seler naciowy jest bogaty w fosfor, wapń, cynk i potas oraz żelazo i magnez. Jest w nim także witamina E, określana mianem witaminy młodości oraz witaminy z grupy B, w tym witamina B9, czyli kwas foliowy i witamina PP znana bardziej jako niacyna. Seler naciowy zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest  jednym z najlepszych naturalnych spalaczy tkanki tłuszczowej. Składa się on aż w 94 % z wody, w 100 g jest tylko 4 - 5 kcal. Seler naciowy ma także działanie moczopędne. Uzupełniając  menu o tę roślinę łatwo można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, odpowiedzialnej za obrzęki, a także przyspieszyć metabolizm i oczyścić ciało z toksyn.

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi

 KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KIWI.

          Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Łodygi selera umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi i jabłko (nie obrałam ze skórki) obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić  pokrojone składniki do wysokiego naczynia i potraktować blenderem. Dodać miód oraz wodę i znowu zmiksować. Podawać od razu.

Smacznego !!! 

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet