czwartek, 31 grudnia 2015

          Dziś mamy Sylwester. Niektórzy już przygotowują się na imprezy. Inni zapraszają znajomych do siebie. Ja przygotowałam na moją małą imprezę sylwestrową udka pikantne, zapiekane gruszki pod kruszonką, sangrię cytrusową, paluszki grissini oraz sałatkę z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka. Sałatka jest pyszna i szybko się ją robi. Idealna na spotkania z rodziną lub z przyjaciółmi. Sałatkę podałam w szklaneczkach z grzankami. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka.

SAŁATKA Z KUKURYDZY I WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 60 g świeżego selera 
  • 60 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 60 g sera gouda
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%
  • pieprz kolorowy lub czarny
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser gouda także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędzoną pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami.

Smacznego !!!

 

Sałatka z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka.


Koniec starego roku to czas podsumowań,

jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło,

a cieszcie się tym, co może przynieść Wam Nowy Rok.

Wejdźcie w niego radośnie, pełni nadziei i dobrych myśli.

Niech w tym szczególnym dniu otaczają Was najbliżsi,

niech staną się niewyczerpanym źródłem siły

na każdy dzień Nowego 2016 Roku.

Szczęśliwego Nowego Roku życzy Magdalena.

wtorek, 29 grudnia 2015

            Niedługo Sylwester, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam do picia wyśmienitą sangrię cytrusową. W okresie zimowym dostępne są u nas pyszne cytrusy, więc można śmiało je wykorzystać do ciast, nalewek, konfitur albo do przygotowania takiej sangrii. Co prawda nie jest ona mocnym trunkiem, ale świetnie smakuje. Oczywiście można jej dodać jeszcze procentów poprzez zwiększenie proporcji rumu. Moim zdaniem idealnie nadaje się na takie imprezy. Można ją sączyć przez cały wieczór i świetnie się bawić. Należy ją podawać schłodzoną z lodem. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru przy szklaneczce takiej sangrii ;-).

 

Sangria cytrusowa.

SANGRIA CYTRUSOWA.

          Składniki:

  • 750 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 100 ml golden rumu
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 grejpfrut
  • 4 łyżki cukru brązowego

          Sposób przyrządzania:

            Owoce dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Pomarańczę i grejpfruta pokroić w krążki i przekroić na 4 części. Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki oraz na połówki. W dużej szklanej misce owoce zasypać cukrem brązowym i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie zalać białym wytrawnym winem, rumem i sokiem pomarańczowym. Całość schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.

Smacznego !!!

 

Sangria cytrusowa.

czwartek, 24 grudnia 2015

Aby wszyscy z Was znaleźli swoje miejsce przy świątecznym stole, by spełniły się Wasze najskrytsze marzenia.
Aby każdy kolejny dzień był jeszcze lepszy od poprzedniego.
Bądźmy dla siebie bardziej serdeczni, patrzmy na to, co dobre a nie na to, co nas dzieli.
Wszystkiego najlepszego na Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok życzy Magdalena :-).

selenka_pl_tapeta_5019

01:32, madeline82
Link Komentarze (6) »
środa, 16 grudnia 2015

            Dziś będzie odskocznia od świątecznych przepisów. Podejrzewam, że już wszyscy macie wybrane potrawy i słodkości na święta :-). Ja już kilka smakołyków mam zaplanowanych, ale może jeszcze coś wymyślę :-). Moja dzisiejsza propozycja to przekąska, która idealnie sprawdzi się na Sylwestra i nie tylko. Paluszki są lekko chrupiące, posypane gruboziarnistą solą i mieloną słodką papryką. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis zasięgnęłam z gazetki "101 przepisów" ze Świata Kobiety. Polecam serdecznie.

 

Paluszki serowe.

PALUSZKI SEROWE.

          Składniki na 4 porcje:

  • 210 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g chudego białego twarogu
  • około 1/2 łyżeczki soli (płaska)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 duże jajka
  • gruboziarnista sól
  • mielona słodka papryka

          Sposób przyrządzania:

            Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić widelcem. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać posiekane masło, sól i cukier oraz twaróg i jedno jajko. Zagnieść wszystko dokładnie, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać paluszki o szerokości około 1,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i mieloną słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego !!!

 

Paluszki serowe.

poniedziałek, 14 grudnia 2015

            Przepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam.

 

Fińskie pierniczki korzenne.

FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE.

          Składniki na 50 - 60 sztuk:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem lub czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce.

Smacznego !!!

 

Fińskie pierniczki korzenne.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet