wtorek, 23 grudnia 2014

           Zgodnie z tradycją, w Wigilię na stole prym wiodą ryby. Podawane są na różne sposoby: pieczone, smażone, w galarecie, w zalewie itp. Ryby, a wśród nich śledzie, od lat stanowią jedną z podstawowych potraw tej uroczystej kolacji. Robiłam je po raz pierwszy. Składniki dobrałam sama i ciekawe co z tego wyszło :-). Dziś posmakowałam i wyszły super.

 

Wigilijne śledzie w zalewie.

WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE.

          Składniki:

  • 6 płatów śledziowych tzw. matiasów
  • 1 duża cebula
  • 1 cebula szalotka
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 40 g rodzynek
  • 3 liście laurowe
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml octu winnego
  • 1 łyżka oliwy

          Sposób przyrządzania:

            Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie około 3 godziny. Po tym czasie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Cebule obrać i pociąć w kostkę. Zrobić zalewę z wody, ziaren pieprzu i ziela angielskiego, rodzynek, liści laurowych i cukru, zagotować. Na końcu dodać ocet. Zalewę ostudzić i dodać jeszcze oliwę. Układać na przemian w słoiku śledzie i cebulę. Zalać zalewą, zamknąć słoik i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawać z pieczywem.

Smacznego !!!

 

Wigilijne śledzie w zalewie.

 

Gdy gwiazdka zabłyśnie, a choinka roziskrzy się kolorowymi światełkami, blask świec i zapach świerkowych gałązek niech wprowadzą Was w baśniowy nastrój Wigilijnego Wieczoru. 
Niech radość i miłość wypełnią Wasze serce, a szczęście i życzliwość ludzi niechaj towarzyszą Wam w te Święta oraz w każdym następnym dniu. Życzę Wam dużo zdrowia i spełnienia marzeń zwłaszcza tych, które wydają się nieosiągalne 

Magda. 

          Piernik litewski piekłam pierwszy raz. Jest bardzo smaczny, a nawet ośmielę się powiedzieć, że ten piernik jest  r e w e l a c y j n y! Można go jeść od razu po upieczeniu. Długo zachowuje świeżość. A co najważniejsze jest wilgotny, miękki i pełno w nim bakalii :-). Polecam upiec go na święta! Skorzystałam z przepisu z Doroty z Moich Wypieków, z moimi małymi zmianami.

 

Piernik litewski z bakaliami.

PIERNIK LITEWSKI Z BAKALIAMI.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka do obsypania bakalii
  • 250 g mąki żytniej jasnej typ 750
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki albo jogurtu naturalnego
  • 250 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, figi, daktyle) dałam mieszankę gotową (różne rodzynki, jagody goji, miechunka, żurawina)
  • 50 g pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i osuszyć. Orzechy nerkowca pokroić na drobno. Masło roztopić razem z miodem w garnuszku i ostudzić. Mąki zmieszać ze sobą w misce, dodać sodę i przyprawę do piernika. Całe jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dalej miksując na wolniejszych obrotach, dodać ostudzone masło z miodem i stopniowo dodawać na przemian jogurt naturalny i przesiane mąki. Mieszać tylko do połączenia składników. Na końcu wrzucić bakalie (wymieszane z łyżką mąki) i orzechy nerkowca oraz dodać powidła śliwkowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Masę przełożyć do foremek keksowych 28 x 11 wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 65 minut do tzw. suchego patyczka. Piernik udekorować według uznania. 

Smacznego !!!

 

Piernik litewski z bakaliami.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

            Kolejny przepis na miękkie pierniczki, tym razem z dodatkiem drożdży. To za ich sprawą pierniki są miękkie, lekko kruche i delikatne, po prostu pyszne. W tym roku postanowiłam, z braku czasu, zrobić szybkie pierniczki. Polecam je, bo nie wymagają nawet dużo pracy. Zainspirowałam się przepisem z tej strony. Trochę pozmieniałam składniki i wyszły lekko cytrusowe, z nutą ostrości za sprawą kardamonu.

 

Miękkie drożdżowe pierniki.

MIĘKKIE PIERNICZKI DROŻDŻOWE.

           Składniki na około 50 - 60 sztuk:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 95 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka

          Sposób przyrządzania:

            Świeże drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem, dodać sodę, kardamon i przyprawę do piernika, przemieszać. Masło rozpuścić wraz z miodem w rondelku z grubym dnem, lekko przestudzić i dodać do mąki. Następnie dodać jajko i zaczyn z drożdży. Jeśli chcemy użyć drożdży suchych, to dodać je do suchych składników. Następnie dodać jajko i rozpuszczone masło z miodem, a na końcu ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić, aby powstało jednolite ciasto. Stolnice wysypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami do ciastek różne kształty. Przełożyć pierniki na formę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Wstawić do piekarnika i piec około 7 -10 minut w temperaturze 190ºC. Powinny się lekko zrumienić. Ostudzić na kratce. Pierniki polukrować lub polać czekoladą.

Smacznego !!!

 

Miękkie drożdżowe pierniki.

niedziela, 21 grudnia 2014

          Bez niego trudno wyobrazić sobie polską wigilię. Obecnie barszcz ma wiele kompozycji smakowych i dużo oryginalnych dodatków. Śmiało można powiedzieć, że co rodzina to inny barszcz. Kiedyś barszcz robiło się na zakwasie buraczanym i ja taki postanowiłam też zrobić. Do tej postnej zupy dodatkiem u mnie są najczęściej paszteciki. Polecam moją wersję wigilijnego barszczu czerwonego! 

 

Barszcz czerwony.

BARSZCZ CZERWONY.

          Składniki:

  • duża włoszczyzna
  • 1 mała cebula
  • 2 listki laurowe
  • po 4 - 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 suszone grzybki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 goździki
  • 1 kg buraków obranych ze skórki
  • sól
  • pieprz
  • cukier lub miód
  • sok z  1/2 cytryny
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego lub szklanka zakwasu buraczanego
  • 10 ml octu winnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2,5 l wody

          Sposób przyrządzania:

            Grzybki moczyć około 30 minut w ciepłej wodzie. Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka z gorącą wodą. Dodać obraną cebulę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, goździki oraz wymoczone grzybki i gotować około 30 minut. Ugotowany wywar przecedzić przez sito. Umyć buraczki i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte buraczki zalać przecedzonym wywarem, dodać pokrojony czosnek, gotować 30 minut. Przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat buraczany, zakwasić sokiem z cytryny i octem winnym, doprawić cukrem lub miodem, podgrzać, nie gotować.

Uwagi: Do swojego barszczu dodałam domowej roboty zakwas buraczany i nie dodawałam już czosnku, bo w składzie zakwasu już on był :-).

Smacznego !!!

 

Barszcz czerwony.

            Pyszne paszteciki, które praktycznie, co roku piekę do barszczu. Zawsze je robię we wigilię, ale zajmuje to trochę czasu. W tym roku postanowiłam zrobić paszteciki wcześniej i zamroziłam je. I udało się paszteciki wyszły przepyszne! Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Paszteciki serowe z pieczarkami do barszczu.

PASZTECIKI SEROWE Z PIECZARKAMI.

          Składniki na 20 sztuk:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta zmielonej gałko muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g schłodzonego masła

Nadzienie:

  • około 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula szalotka
  • 1 łyżka masła
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz biały

Ponadto:

  • jajko do smarowania

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, gałkę muszkatołową i sól, wymieszać. Na tarce zetrzeć schłodzone masło bezpośrednio do mąki. Ucierać chwilę widelcem i dodać schłodzony ser (odciśnięty i suchy). Szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki i cebulę pokroić bardzo drobno. Pieczarki wrzucić na patelnię i tak długo gotować, aż woda z nich odparuje. Dodać masło i cebulę, wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym oraz pieprzem białym (farsz ma być dość pikantny). Po 2 godzinach wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Zawinąć do środka brzegi ciasta i ponownie rozwałkować. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Ostatecznie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Szklanką wykrawać krążki, na jednym kłaść nadzienie, posmarować brzegi rozmąconym jajkiem, przykryć drugim krążkiem ciasta i mocno, za pomocą widelca zlepić brzegi. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 200ºC. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 10 -15 minut.

Uwagi: Gotowe, surowe paszteciki można wcześniej zamrozić. Wyciągnąć z zamrażalki wcześniej oraz trochę odmrozić i piec około 5 minut dłużej w końcowej fazie.

Smacznego !!!

 

Paszteciki serowe z pieczarkami do barszczu.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet