poniedziałek, 30 listopada 2015

            Niedługo będzie 6 grudnia, przyjdzie Mikołaj i przyniesie drobny upominek w buta. Ja w tamtym roku nic nie dostałam i nie wiem dlaczego? Byłam grzeczna, wyczyściłam długie kozaki, jak nigdy przedtem wypolerowałam je na błysk. A tu niespodzianka Mikołaj mnie nie odwiedził. Może jestem już za stara, (hehe) albo może mój Mikołaj potrzebuje łapówki, żeby przynieść mi podarek :-). W tym roku się zabezpieczyłam i mam dla niego prezent w postaci ciasteczek korzennych. Te ciasteczka są wyborne w smaku, bardzo aromatyczne, kruche i mają na powierzchni delikatne pęknięcia. Chcę mu postawić je razem z mleczkiem, może się skusi :-)? Chyba, że on preferuje mocniejsze trunki, to może dostać kieliszek nalewki żurawinowej na rozgrzanie ;-). Myślę, że na takie łakocie, to Mikołaj na pewno będzie miał ochotę. Przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasteczka" Elinor Klivans. Polecam serdecznie.

 

Aromatyczne ciastka korzenne.

AROMATYCZNE CIASTKA KORZENNE.

          Składniki:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 220 g cukru (można dać mniej, bo ciastka są słodkie)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki miodu
  • cukier brązowy do obtoczenia

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę z sodą, solą i przyprawą do ciasteczek korzennych. W dużej misce miksować masło z cukrem na umiarkowanych obrotach przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodać jajko, miód i miksować na wolnych obrotach, aż wszystko się połączy. Stopniowo dosypywać mąkę, delikatnie mieszając, aż do połączenia składników. Na końcu można wymieszać wszystko ręką i w razie czego dosypać trochę mąki, kiedy masa będzie mocno lepiąca. W rękach formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać je w brązowym cukrze. Kulki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach co 8 cm. Piec przez 14 - 16 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC, aż lekko się zrumienią. Upieczone ciastka odstawić w blachach na 5 minut, po czym łopatką przenieść na metalową kratkę, aby zupełnie ostygły. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego !!!

 

Aromatyczne ciastka korzenne.

środa, 25 listopada 2015

            Jak zobaczyłam ten "piernik" w gazetce "Moje gotowanie" to koniecznie chciałam go upiec. Byłam bardzo ciekawa efektu. Muszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam orzechami nerkowca, bo takie miałam w domu.  Wszyscy się nim zachwycali i nie chcieli mi wierzyć, że w składzie jest cukinia :-). Ten "piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja na tegoroczne święta. Szczerze polecam ten przepis. Przesyłam Wam wirtualne buziaki :-).

 

"PIERNIK" Z CUKINII.

          Składniki:

Ciasto:

  • 8 - 9 łyżek oleju
  • 250 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka amaretto
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki)
  • 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

          Sposób przyrządzania:

            W misce utrzeć cukier, olej (8 łyżek), jajka i amaretto. Wymieszać razem mąkę pszenną tortową, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Małymi porcjami przesiewać do oleju z jajkami i cukrem, cały czas ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo gęste można dodać jeszcze łyżkę oleju) dodać cukinię, orzechy i suszone śliwki, delikatnie wymieszać (po dodaniu cukinii ciasto będzie bardziej rzadkie, więc proszę się nie martwić, że na początku jest gęste). Keksówkę o wymiarach 28 x 11 cm nasmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i masło, na końcu dodać śmietanę kremówkę. Ciepłą polewą posmarować wystudzony "piernik".

Smacznego !!! 

 

poniedziałek, 23 listopada 2015

            Jakiś czas temu znalazłam fajny przepis ze starej gazetki "Sól i Pieprz" na roladki drobiowe. Były one nadziane suszoną żurawiną i jabłkami. Postanowiłam wypróbować przepis i powiem Wam, że one smakują wspaniale. Wyszły soczyste z wyczuwalną nutą słodyczy i wina białego. W przepisie sos był zrobiony z bulionu, wina czerwonego wytrawnego i soku jabłkowego. Zagęszczony był jasnym zagęstnikiem do sosów. Ja zrobiłam go trochę inaczej. Zamiast wina czerwonego dałam białe i do sosu dodałam pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. A zagęściłam go delikatnie mąką i śmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam.

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI.

           Składniki:

  • 4 filety z piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 mi zimnego soku jabłkowego
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem kieszonkę. Oprószyć solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Każdą pierś nadziać przygotowanym nadzieniem (resztę zostawić do sosu) i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć roladki około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką i śmietaną, dobrze doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na roladki po około 10 minutach od czasu pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami.

Smacznego !!!

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

czwartek, 19 listopada 2015

          Grissini to rodzaj paluszków chlebowych znanych i lubianych we Włoszech wyrabianych na bazie drożdży. "Chodziły" one za mną już od dawna. I wreszcie je upiekłam. Do tych paluszków dodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy, a także jako dodatek do zupy krem :-). Przepis wzięłam z książeczki "Domowe pieczywo". Polecam wypróbować ten przepis.

 

Pikantne grissini z fetą i płatkami chili.

PIKANTNE GRISSINI Z FETĄ I PŁATKAMI CHILI.

          Składniki na około 60 sztuk:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 410 g mąki pszennej 650 + do zagniatania i wałkowania ciasta
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 140 g sera feta
  • 1 niepełna łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano

          Sposób przyrządzania:

            Do miski włożyć świeże drożdże oraz cukier. Zalać ciepłą wodą i połączyć za pomocą trzepaczki. Następnie wsypać 60 g mąki pszennej i jeszcze raz wymieszać trzepaczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, sól, olej, płatki chili, zioła prowansalskie oraz oregano. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć ser feta i ostrożnie połączyć z ciastem. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść (ciasto będzie gładkie i elastyczne). Z ciasta odrywać kawałki i formować cienkie wałeczki długości koło 20 cm. Grissini ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC przez około 15 minut. Ostudzić.

Smacznego !!!

 

Pikantne grissini z fetą i płatkami chili.

wtorek, 17 listopada 2015

          W takie zimne i pochmurne dni najlepiej zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-).

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM.

          Składniki:

  • 500 g kapusty włoskiej
  • 2 duże marchewki
  • 350 g schabu bez kości
  • 450 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • około 1300 ml bulionu
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • pieprz ziołowy
  • pieprz cayenne
  • olej

          Sposób przyrządzania:

            Schab, pokroić na mniejsze plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem ziołowym, odstawić. Kiełbasę pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na małej ilości oleju. Na tej samej patelni dobrze podsmażyć kiełbasę i schab, odstawić. Z kapusty usunąć zniszczone liście, wyciąć głąb i poszatkować na nieduże kawałki. Marchewki obrać i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dołożyć ziarenka czarnego pieprzu oraz liście laurowe i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach dołożyć pokrojone ziemniaki i podsmażoną kiełbasę wraz ze schabem i gotować jeszcze około 40 minut. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem czarnym oraz posypać majerankiem i estragonem.

Smacznego !!!

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet