piątek, 28 listopada 2014

            Ciastka są słodkie i lekkie oraz lekko ciągnące. Dodatek mielonych migdałów nadaje im niesamowitego smaku. Całość wieńczy delikatna beza. Doskonałe ciasteczka na świąteczne spotkanie przy kawie. Gorąco polecam do wypróbowania przepisu :)


Słodkie ciastka z pianką

SŁODKIE CIASTKA Z PIANKĄ.

          Składniki:

  • 3 białka
  • 175 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

          Sposób przyrządzania:
          
            Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, na końcu wlać sok z cytryny. Odłożyć 7 łyżek masy białkowej. Mielone migdały wymieszać z cynamonem, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciastka formować mokrymi rękoma wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać do około 6 mm grubości. Od razu kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach położyć piankę z białek. Piec w temperaturze 150º C przez około 25 minut. Ostudzić.

Smacznego !!!


Słodkie ciastka z pianką

wtorek, 25 listopada 2014

            Propozycja na pyszny obiad. Udka zapiekane w piekarniku w marynacie miodowo - cytrynowej. Udka wyszły bardzo smaczne, soczyste, z lekką nutą słodko - kwaśną. Pikanterii potrawie dodały płatki papryczki chili. Danie podałam z zapiekanymi ziemniakami, które piekłam w oddzielnej formie żaroodpornej oraz z surówką z mieszanką sałat, pomidorami oraz cebulą szalotką.

 

Zapiekane udka miodowo - cytrynowe

ZAPIEKANE UDKA MIODOWO - CYTRYNOWE

          Składniki:

  • 3 lub 4 udka z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 2 plasterki cytryny ze skórką

Marynata:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki płatków papryczki chili

          Sposób przyrządzania:

            Składniki marynaty połączyć ze sobą. Udka posolić i przyprawić pieprzem czarnym i ziołowym. Zalać udka marynatą i odstawić na chwilę. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200º C. Udka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić na ćwiartki 2 plastry cytryny ze skórką i wrzucić do udek. Piec 40 - 50 minut.

Smacznego !!!

 

Zapiekane udka miodowo - cytrynowe

poniedziałek, 24 listopada 2014

            W tym roku postanowiłam zrobić kilka nalewek. Najpierw poszukałam informacji na temat nalewek w internecie, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie, później zaplanowałam, jakie chciałabym zrobić i tak wzięłam się do dzieła :-). Nalewka jest napojem alkoholowym robionym z wyciągów owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, bądź mieszaniny tych składników. Zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj 40 - 45 %. Sporządza się je w procesie maceracji, czyli zalewa się składniki alkoholem. Nalewki słodzi się cukrem białym lub brązowym (w postaci syropu). Wykwintne wersje słodzi się też różnego rodzaju miodami, ale to podwyższa koszty. Serwuje się je w temperaturze pokojowej w małych kieliszkach (50 ml) i wypełnia nie więcej niż do 2/3 wysokości. Nalewki najlepiej przechowywać w ciemnych butelkach, nie tracą wtedy barwy i cennych składników, w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. Pamiętamy im starsza nalewka, tym jest lepsza !

Zrobiłam takie nalewki: jagodową z lawendą, agrestową, malinową, wiśniową, z pigwowca, żurawinową, a także likier truskawkowy. Nalewka żurawinowa ma przepiękny czerwony kolor, smakuje wyśmienicie. Będzie to jedna z moich ulubionych nalewek!

Żurawina to bardzo zdrowy owoc, jest stosowana na przeziębienie, anginę, problemy z żołądkiem, czy z pęcherzem oraz przy przemęczeniu. Najbardziej jest znana własnie z korzystnego działania na układ moczowy. Jest bogatym źródłem witaminy A, C i z grupy B, także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Owoce te chronią także przed wrzodami żołądka, wywołanymi bakterią Helicobacter pylori. Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca, powstrzymuje tworzenie się zakrzepów i wpływa korzystnie na rozszerzenie się naczyń krwionośnych, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Przeciwdziała w znacznym stopniu rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki. Jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców i zalecane jest ją włączyć do codziennej diety.

Uwaga! Istnieją doniesienia, że osoby, które przyjmują warfarin, lek rozrzedzający krew, nie mogą jeść żurawiny. Rzekomo wzmaga ona działanie leku i powoduje zwiększone krwawienie. Także osoby, które cierpiały na kamicę nerkową powinny uważać na produkty z żurawiny, bowiem może potęgować wydalanie szczawianów, co przyczynia się do formowania kamieni nerkowych. Należy pamiętać, że najlepiej jest się skonsultować z lekarzem!

 

Nalewka żurawinowa.
NALEWKA ŻURAWINOWA.

          Składniki:

  • 4 szklanki świeżej żurawiny
  • 2 szklanki wódki 40 % (500 ml)
  • 1 szklanka spirytusu 96 % (250 ml)
  • 300 - 400 g cukru

          Sposób przyrządzania:

            Żurawinę włożyć do zamrażalki na 2 - 3 doby (podobno traci swoją cierpkość), po czym wyjąć i rozmrozić. Owoce rozdrobnić blenderem na papkę, wlać do dużego i wyparzonego słoja. Zalać wódką i odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować przez gazę. Dodać spirytus. Cukier rozpuścić w 1/3 szklance wody. Ostudzić, a następnie dodać nalew do syropu cukrowego. Odstawić na około 3 tygodnie. Następnie zlać do butelek i odstawić na kilka miesięcy. Z tych składników wyszło mi prawie 1,2 l nalewki.

Smacznego i na zdrowie !!! 

 

Nalewka żurawinowa.

niedziela, 23 listopada 2014

            Przepis na ciasto dostałam od koleżanki jeszcze w szkole średniej. Bardzo mi wtedy zasmakowało, więc postanowiłam odświeżyć  przepis. Kakao i kokos dobrze się uzupełniają. Ciasto jest naprawdę smaczne. Nie jest nazbyt suche, lekko wilgotne, a więc dokładnie takie jakie lubię. Zachęcam do jego wypróbowania.

 

Ciasto kakaowe z kokosem

CIASTO KAKAOWE Z KOKOSEM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego   

Posypka:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 120 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 - 3 łyżki mleka

           Sposób przyrządzania:

Dokładnie utrzeć margarynę z cukrami i żółtkami, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Masło stopić, dodać pozostałe składniki i zrobić posypkę. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Gotową posypkę formować w kulki i kłaść na ciasto, lekko dociskając. Placek piec w temperaturze 180º C około 50 minut.

Smacznego !!! 

 

Ciasto kakaowe z kokosem

czwartek, 20 listopada 2014

            I love the pumpkin!!! W tym roku po raz pierwszy eksperymentuję z dynią i pokochałam ją miłością bezgraniczną. Zrobiłam purée, dżem i mus, oraz zupę z dyni. Przepis wymyśliłam sama i jestem ogromnie zaskoczona jej smakiem i to bardzo pozytywnie. Musiałam ją bronić przed moim R ;-), tak bardzo mu smakowała. Zupę zrobiłam z dyni hokkaido, która świetnie się do tego nadaje. 

Dynia to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także niskokaloryczna i beztłuszczowa. Ma ona korzystny wpływ na układ krwionośny i układ pokarmowy. Oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii, ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Ponadto dynia zawiera betakaroten, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami, a więc opóźnia procesy starzenia. Pestki dyni zawierają fitosterole, które zapobiegają chorobom prostaty. Świeże pestki stosuje się przeciw pasożytom jelitowym. Zawierają mnóstwo cynku, który wzmacnia odporność, poprawia stan włosów i paznokci, pomaga walczyć z trądzikiem i łuszczycą, poprawia sprawność intelektualną. Dynia jest bardzo zdrowa, więc zachęcam do jej spożywania.

 

Zupa dyniowa z kurczakiem. 

ZUPA DYNIOWA Z KURCZAKIEM.

            Składniki:

  • 300 g miąższu dyni hokkaido ze skórką
  • 2 udka z kurczaka
  • kilka małych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka vegety domowej roboty lub bulionetki domowej roboty
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • oliwa
  • zioła dalmatyńskie

          Sposób przyrządzania:

            Do garnka wlać litr wody i wrzucić mięso. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokaże się szum, który trzeba zebrać, aż do momentu całkowitego zaniknięcia. Wsypać łyżkę vegety. Po około 15 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Dynię wraz ze skórką pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami, skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć na formę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200º C przez 15 minut. Kiedy zupa będzie prawie gotowa, wrzucić zapieczoną dynię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Odlać 3/4 szklanki zupy z kawałkami ziemniaków oraz dyni i zmiksować blenderem, dodać do reszty zupy  (będzie miała fajną konsystencję i kolor). Przyprawić do smaku według uznania. Podawać ze śmietaną kwaśną lub słodką 12% albo z jogurtem naturalnym. Można tez posypać podpieczonymi pestkami dyni. 

Smacznego !!!

 

Zupa dyniowa z kurczakiem.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet