środa, 24 lutego 2016

            Na obiad bardzo sporadycznie serwuję mięso wieprzowe. Z tego rodzaju mięsa najczęściej wybieram polędwiczki, łopatkę lub schab. Najbardziej przepadam za kurczaczkiem oczywiście. Ostatnio zaszalałam i upiekłam karkówkę w ketchupie z cebulą i papryką. Mięso wyszło bardzo aromatyczne, pikantne i mięciutkie. Powiem, że to super pomysł na obiad, może nie szybki, ale za to nie wymagający dużego wysiłku. Polecam i zapraszam! 

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką.

KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

         Składniki:

  • około 600 g karkówki
  • 400 g ketchupu pikantnego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • suszony cząber

          Sposób przyrządzania:

            Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek na bardzo drobno. Papryki przekroić na pół, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dno naczynia żaroodpornego posmarować ketchupem. Rozłożyć połowę cebuli i papryki. Ułożyć plastry karkówki. Posypać resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem, zalać pozostałym ketchupem. Całość posypać suszonym majerankiem i cząbrem. Karkówkę zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5 godziny, później odkryć i jeszcze piec 10 - 15 minut, aby mięso się zrumieniło. Podawać z pieczywem, smażonymi ziemniakami lub kaszą albo według własnych upodobań.

Smacznego !!!

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką.

poniedziałek, 22 lutego 2016

            Po weekendzie osłodzę Wam trochę poniedziałek i poczęstuję przepysznymi ciasteczkami. Jak już sam tytuł głosi zawierają one marchewkę, którą starłam na tarce na małych oczkach i skórkę oraz sok pomarańczowy. Ciasteczka przyozdobione są marmoladą. Do tego rodzaju ciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć. Przepis zasięgnęłam ze starej książeczki "Ciasta kruche". Oczywiście zmodyfikowałam go trochę i wiem, że to się opłaciło, bo ciasteczka bardzo wciągają i smakują cudownie. Co tu będę dużo pisać? Nic tylko trzeba upiec i spróbować :-).

 

Ciasteczka marchewkowo-pomarańczowe z marmoladą.

CIASTECZKA MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE Z MARMOLADĄ.

          Składniki:

  • 420 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g startej na drobnych oczkach marchwi
  • strata skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyka soku z pomarańczy
  • około 200 g marmolady

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, schłodzone pokrojone masło, cukier puder (można pominąć), startą marchew wraz z sokiem, skórkę z 1 pomarańczy i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około 7 mm, zrobić dziurkę za pomocą palca i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć około 1/2 łyżeczki marmolady. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka marchewkowo-pomarańczowe z marmoladą.

czwartek, 18 lutego 2016

             Przeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale z mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej graham. Ciasto wyrobiłam rękoma i zamiast wody dodałam maślankę. Chlebek upiekł się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam Was do pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.

 

Chleb na maślance.

CHLEB NA MAŚLANCE.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 300 ml ciepłej maślanki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Maślankę lekko podgrzać. W dużej misce drożdże wymieszać z miodem i zalać ciepłą maślanką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut (jeśli użyjecie drożdży suchych, to zaczyn odstawić tylko na chwilę). Po tym czasie dodać obie przesiane mąki, sól i oliwę z oliwek. Wymieszać wszystko, ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać rękoma przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ponownie zagnieść ciasto, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 - 40 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chleb na maślance.

wtorek, 16 lutego 2016

            Ostatnio mam ochotę na koktajle szczególnie te zielone. Są bardzo zdrowe, dodają energii, mają sporą dawkę składników odżywczych, oczyszczają organizm z toksyn, a także pomogają zrzucić zbędne kilogramy. Zaczęłam je pić, bo odczuwam brak energii i chciałabym oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Już od samego patrzenia na taki koktajl pozytywnie się człowiek nastraja i pobudza do życia :). Ja wymyśliłam koktajl z kilku owoców: awokado, mango, pomarańczy i zielonych dodatków w postaci szpinaku i zielonej herbaty. Ten koktajl nadaje się też dla osób odchudzających się,

Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, ale dostarcza zdrowe kwasy tłuszczowe (omega - 3, omega - 6). Nawet dowiedziono naukowo, że awokado wykazuje właściwości odchudzające. Jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znaleźć w nim można także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Zawiera potas, który jest niezbędny dla właściwego rozwoju centralnego układu nerwowego.

O zielonej herbacie to nie muszę wiele pisać. Wiadomo, że jest bardzo zdrowa, zmniejsza ryzyko raka, przedłuża życie, chroni przed demencją, poprawia wygląd skóry, przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie krwi,  zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

Mango to egzotyczny owoc wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, dlatego często jest określane jako "owoc młodości". Zawiera duże ilości witamin: A, C i E, (silnie działających antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia się) poza tym PP, magnez, potas, miedź, błonnik i flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo. Jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego.

Szpinak jest bogaty w żelazo, więc warto go spożywać przy anemii. To przede wszystkim źródło witaminy K, A, C, B2, B6, E, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu, kwasu foliowego, cynku, fosforu, miedzi i błonnika. Dodatkowo ma w aobie również niacynę, selen i kwasy omega - 3. Zawiera flawonoidy, które działają jak antyoksydanty chroniąc przed wolnymi rodnikami. Ponadto to zielone warzywo reguluje przyrost tłuszczu w organizmie. Jest więc polecane osobom, które są na diecie odchudzającej.

Przytoczyłam tylko niektóre właściwości składników tego koktajlu. Więcej można przeczytać w internecie, a jest tego sporo :-). Polecam serdecznie ten koktajl i na zdrowie!

Koktajl z mango, awokado i szpinaku

KOKTAJL Z MANGO, AWOKADO I SZPINAKU.

          Składniki:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 mango
  • sok z 1 pomarańczy
  • 200 ml zielonej herbaty
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka miodu

          Sposób przyrządzania:

             Łyżeczkę zielonej liściastej herbaty lub 1 torebkę ekspresowej zalać wodą o temperaturze 90ºC (200 ml). Awokado obrać ze skóry i pociąć na mniejsze kawałki, Liście szpinaku opłukać i osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładki płyn. Przelać do wysokich szklanek i podawać od razu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z mango, awokado i szpinaku

sobota, 13 lutego 2016

            Jako drugie danie na romantyczną, walentynkową kolację proponuję ostrą polędwiczkę w ziołach prowansalskich. Polędwiczka smakuje pysznie, jest soczysta i czuć w niej zioła: bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, cząber, oregano, tymianek oraz miętę. Podałam ją z prostą surówką z miksem sałat, startą marchewką i pomidorkami koktajlowymi oraz z sosem vinegrette. Proste i smaczne danie, które nie wymaga od nas dużego wysiłku. Polecam i zapraszam serdecznie!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich. 
OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH.

          Składniki:

  • 500 g polędwiczki

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Polędwiczkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć ze sobą składniki marynaty. Natrzeć mięso powstałą marynatą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażyć polędwiczkę z wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut (czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut, w zależności od grubości mięsa). Wyciągnąć z piekarnika, polędwiczkę owinąć folią aluminiową i odczekać kilka minut, aby "odpoczęło". Pokroić na plastry o grubości około 2 cm i podawać z ulubioną surówką.

Smacznego !!!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet