sobota, 28 lutego 2015

          B O S K I E ciasto na herbatnikach z kremem z bitej śmietany i mascarpone polane karmelem czyż nie brzmi zachęcająco? Pewnie, że tak! To ciasto robi się szybko i nie wymaga dużo pracy. Słodycz karmelu przełamałam dodaniem do kremu galaretki cytrynowej i to był dobry pomysł, bo zrównoważyły się smaki. Na karmel wysypałam  podprażone płatki migdałów. Ciasto na prawdę jest warte skosztowania. Zachęcam was do zrobienia tego ciasta! 

 

Ciasto na herbatnikach z karmelem.

CIASTO NA HERBATNIKACH Z KARMELEM.

          Składniki:

  • 300 g maślanych herbatników
  • puszka mleka słodzonego skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej
  • 75 g płatków migdałów

Krem:

  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu, ale zalać 450 ml gorącej wody, ostudzić. Herbatniki ułożyć w prostokątnej blaszce o wymiarach 32 x 20 cm. Puszkę z mlekiem zagęszczonym włożyć do garnka, zalać wodę i gotować około 2,5 - 3 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę, aby puszka była zanurzona. Po czym ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i tężejącą galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Lekko tężejący krem wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek. Gotową ostudzoną masę krówkową polać na herbatniki, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce. W tym czasie uprażyć płatki migdałów na suchej patelni na złoty kolor. Płatki wysypać na talerz i ostudzić. Ciasto posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Smacznego !!!

 

Ciasto na herbatnikach z karmelem.

wtorek, 24 lutego 2015

            Kiedyś obiecałam Wam, że zamieszczę przepis na roladę orzechową. Jak piekłyśmy ją z Sylwią, to mi ona zasmakowała, ale była za mało orzechowa i zbyt sucha. Myślę, że po delikatnych poprawkach udało mi się osiągnąć pożądany efekt :). Rolada jest z ciasta kruchego z nadzieniem orzechowym. Polałam ją nutellą, żeby jeszcze bardziej podkreślić orzechową nutę. Wyszło bardzo pyszne połączenie, mniam. Przepis zaczerpnęłam z gazetki "Moje gotowanie" z moimi małymi zmianami. Polecam!

 

Rolada orzechowa.

ROLADA ORZECHOWA.

          Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 120 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%

Polewa:

  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki śmietany 30%

          Sposób przyrządzania:

            Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Jajko i jedno białko (żółtko odłożyć) ubić na parze razem z cukrem i rumem. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, bułką tartą i 3 łyżkami gęstej śmietany. Ciasto rozwałkować na papierze na cienki prostokąt. Masę wyłożyć na placek i zwinąć go w roladę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzoną roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem z 1 łyżką gęstej śmietany. Można naciąć wzdłuż, ale i tak rolada może popękać. Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut. Składniki polewy przełożyć do miski i rozpuścić na parze. Posmarować roladę i udekorować orzechami włoskimi.

Smacznego !!!

 

Rolada orzechowa.

Tagi: nutella rum
21:01, madeline82 , Rolady
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 lutego 2015

             Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) to roślina strączkowa, która posiada liczne właściwości zdrowotne. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej wykorzystuje się cieciorkę do przyrządzania humusu i falafeli, a w Egipcie traktowana jest jako afrodyzjak, ponieważ działa pobudzająco. Ciecierzyca zawiera aż 25% białka, które w diecie wegetarian staje się głównym źródłem tego związku dla organizmu. Jest bogata witaminy C, B1, B2, B3, B6, A, K oraz kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Zapobiega zaparciom, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu. Ciecierzyca może także zapobiec wystąpieniu cukrzycy, ponieważ zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi, a tym samym obniża wchłanianie węglowodanów. To tyle teorii :).

Zupa z ciecierzycy jest pyszna i sycąca. Bardzo mi przypadła do gustu i mam zamiar zrobić ją nie raz. Zamiast ciecierzycy suchej można użyć tej z puszki, wtedy zupę mamy o wiele szybciej. Bardzo mi smakuje z makaronem i w tej wersji ją podałam. Najlepiej jeść ją po kilku godzinach, wtedy wszystkie składniki się "przegryzą" i będzie miała bardziej wyrazisty smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo warto!

 

Zupa z ciecierzycy

 ZUPA Z CIECIERZYCY.

          Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej części pora (około 5 cm)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryczka chili
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki domowej vegety
  • sól 
  • pieprz
  • tymianek
  • pieprz cayenne
  • 30 ml śmietany słodkiej 12%

          Sposób przyrządzania:

            Ciecierzycę zalać 1 l zimnej wody i odstawić na 12 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przepłukać nasionka, przełożyć do garnka i zalać 1 l wody. Gotować z dodatkiem vegety około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półplasterki. Wrzucić także bardzo drobno pokrojone czosnek i papryczkę chili, przesmażyć chwilę, dodać pomidory i dusić około 10 minut. Całość dodać do ciecierzycy i gotować jeszcze około 10 minut. Część zupy z ciecierzycą (nie całą) przelać do osobnego wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na krem. Dodać do reszty zupy. Zdjąć garnek z zupą z ognia i lekko przestudzić. Po tym czasie przyprawić solą, pieprzem cayanne i pieprzem oraz posypać suszonym tymiankiem i wlać śmietanę słodką. Zupę podawać z makaronem.

Smacznego !!!

 

Zupa z ciecierzycy

środa, 18 lutego 2015

            Ostatnio nie mam czasu wrzucić posta na bloga, bo trochę się pochorowałam. Poszłam do lekarza rodzinnego, ale się nie dostałam, więc będę robić drugie podejście. Przy okazji chciałam porobić jeszcze kilka badań i tak sobie biegam ;). I jeszcze do pracy trzeba iść. Ale udało mi się znaleźć chwilę czasu i zaproponować Wam pyszną potrawę. Bardzo sycące i smaczne danie obiadowe. Brokuły najczęściej jem w postaci gotowanej. W tej wersji bardzo mi odpowiadają, są idealne do sosów z dodatkiem sera. Całość smakuje wyśmienicie z makaronem. Polecam ten przepis na obiad lub kolację.

 

Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami.

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z BROKUŁAMI.

          Składniki:

  • około 250 g różyczek brokuła
  • około 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju 
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Sos:

  • 200 g śmietany słodkiej
  • 100 g mleka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • ząbek czosnku pokrojony na bardzo drobno
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 g mozzarelli tartej

          Sposób przyrządzania:

            Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki, pogotować w osolonym wrzątku około 3 min. Po tym czasie brokuły odcedzić i zalać zimną wodą, znów odcedzić. Piersi z kurczaka podzielić jak na kotlety, lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Rozpuścić masło w rondlu. Wsypać mąkę, energicznie mieszając. Na malutkim ogniu podsmażać. Zasmażka nie powinna się zrumienić. Zdjąć rondel z ognia, energicznie mieszając wlać śmietanę zmieszaną z mlekiem. Gotować cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Jeśli powstaną grudki, zmiksować sos blenderem. Na końcu dodać przyprawy i połowę startej mozzarelli. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć piersi z kurczaka, podzielone brokuły i zalać sosem oraz posypać mozzarellą. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać z makaronem.

Smacznego !!!

 

Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami.

piątek, 13 lutego 2015

            Za chwilę Walentynki - święto tak samo lubiane, co bojkotowane ;-). Obchodzone jest 14 lutego. Jest to wyjątkowy dzień, który skłania nas do okazania ukochanej osobie, tego co naprawdę czujemy, a na co dzień nie mamy czasu i sposobności, żeby to wyrazić. Moim zdaniem nie powinno tak być! Powinniśmy okazywać sobie miłość na co dzień. Tak naprawdę to nie obchodzę Dnia Zakochanych, ale i tak upiekłam coś pysznego, hehe. Jest okazja trzeba coś upichcić. Prezentuję Wam boskie ciasto z musem z ciemnej czekolady, które możecie upiec dla Waszej drugiej połówki. To ciasto jest obłędne w smaku. Spód jest bardzo ciemny i wilgotny, a na nim delikatny mus, rozpływający się w ustach. Ciasto jest baaardzooo czekoladowe. Całość przyozdobiłam serduszkiem z borówek amerykańskich. Takie ciasto można upiec nie tylko na taki wyjątkowy dzień, ale i na każdy inny. Bardzo Wam polecam to ciasto! Spróbujcie zrobić go koniecznie!

 

Ciasto z musem z dark chocolate

CIASTO Z MUSEM Z DARK CHOCOLATE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus z mlecznej czekolady:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 200 g deserowej czekolady (45% kakao)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypać do miski. Miękkie masło , cukier i esencję waniliową zmiksować na puszystą masę. Do masy maślanej dodać jajko. Miksując na małych obrotach, dodawać mieszankę mąki, na zmianę z kwaśną śmietaną. Tortownica o średnicy 23 -24 cm posmarować masłem i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 -30 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Zostawić w formie do wystygnięcia na 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Jedną śmietanę kremówkę przelać do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej dwie deserowe czekolady, uprzednio połamane na kawałki. Mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, mieszać tak długo, aż się rozpuści. Lekko tężejącą żelatynę przelać do czekolady i zaczekać, aż lekko będzie gęstnieć. Resztę śmietany ubić na sztywno. Do masy czekoladowej w dwóch porcjach dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wylać mus czekoladowy. Ciasto można dowolnie udekorować.

Smacznego i kochajmy się nie tylko w Święto Zakochanych !!! 

 

Ciasto z musem z dark chocolate

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet