środa, 27 stycznia 2016

            Kiedy o tej porze są najlepsze cytrusy staram się je często jeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów. Kiedyś kupiłam ją w jakimś markecie. Oryginalny przepis był na ciasto cytrynowe. Zamieniłam cytrynę na pomarańczę i zmodyfikowałam składniki. Spróbujcie i Wy upichcić takie pyszne ciasto. Polecam Wam gorąco!

 

Ciasto pomarańczowe.

CIASTO POMARAŃCZOWE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Polewa:

  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (około 70 ml)

          Sposób przyrządzania:

            Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei jajka, nie przerywając miksowania. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 - 55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC, aż wierzch się zrumieni na złoto, a wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Ponakłuwać długim cienkim szpikulcem ciepłe ciasto. Powoli nasączać ciasto sokiem z pomarańczy. Zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto udekorować lukrem z cukru pudru rozrobionym z sokiem pomarańczowym albo posypać samym cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto pomarańczowe.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

            Uwielbiam proste desery, tylko kilka składników i można wyczarować naprawdę pyszny słodki smakołyk. Bardzo lubię jeść jabłka i wymyśliłam deser z ich udziałem. Ten deser jest prosty, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Mój pierwszy zamysł był taki, aby przykryć jabłka bitą śmietaną, ale przypomniałam sobie jak kiedyś przyrządziłam deser gruszkowy z jogurtem greckim. I tym razem też dałam jogurt grecki. Wybór się opłacił, smak jest przepyszny. Do jabłek dałam anyż, domowy cukier waniliowy, sok z cytryny i esencję waniliową. A całość delikatnie posypałam cynamonem. Tak to był pyszny deser! Pozdrawiam i polecam Wam wypróbować przepis.

 

Deser z jabłkami i jogurtem greckim.

DESER Z JABŁKAMI I JOGURTEM GRECKIM.

           Składniki na 2 porcje:

  • 3 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • mielony cynamon do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

          Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, dodać cukier waniliowy, esencję waniliową oraz gwiazdkę anyżu. Prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Jabłka ostudzić i wyciągnąć anyż. Ostudzone przełożyć do pucharków, przykryć warstwą jogurtu greckiego i posypać delikatnie mielonym cynamonem. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego !!!

 

Deser z jabłkami i jogurtem greckim.

środa, 20 stycznia 2016

            Jak już wspominałam w weekend wypróbowałam kilka nowych przepisów. Zrobiłam także tę sałatkę serową. Przepis spisałam kiedyś z jakiejś książki kucharskiej. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem sałatki jest ser. Ja miałam ser żółty gouda i królewski. Można do niej użyć także innych Waszych ulubionych serów, ale żeby miały inne smaki. W sałatce jest też cebula czerwona, która dodała ostrości, a także jajka, pomidorki truskawkowe, ogórki konserwowe i posiekany koperek. Wszystkie składniki są wymieszane z majonezem i śmietaną. Zamiast śmietany można dać jogurt naturalny. Sałatka ma trochę nietypowy smak jak dla mnie, ale bardzo ciekawy. Mi przypadła do gustu :-). Serdecznie polecam!

 

Sałatka serowa.

SAŁATKA SEROWA.

          Składniki:

  • po 120 g żółtego sera o różnych smakach np.ementaler, gouda, królewski, morski itp.
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 120 g małych pomidorków 
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Sery pokroić w cieniutkie słupki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i osączyć na sicie. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w piórka. Ugotowane jajka pokroić w dużą kostkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i śmietaną, dodać posiekany koperek oraz doprawić do smaku solą (nie za dużo, ponieważ ser jest słony), pieprzem czarnym i ziołowym, całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego !!!

 

Sałatka serowa.

poniedziałek, 18 stycznia 2016

            Przez cały tydzień byłam bardzo zajęta i nawet nie miałam czasu wrzucić Wam jakiś fajnych przepisów. Ale w weekend wypróbowałam kilka nowych na pyszne smakołyki. Jedne mi się spodobały, a inne trzeba jeszcze zmodyfikować. Oto jedno z tych dań, które bardzo mi smakowało. Przepis miałam zapisany w swoim zeszycie. Potrawka z kiełbasy w pikantnym sosie jest pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale pewnie też z makaronem. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznego i spokojnego wieczoru.

 

Kiełbasa w pikantnym sosie.

KIEŁBASA W PIKANTNYM SOSIE.

          Składniki na 6 porcji:

  • około 400 g kiełbasy (np. zwyczajnej, podwawelskiej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W sporym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć przez kilka sekund. Po czym dodać starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Podlać sokiem z groszku konserwowego i dusić około 5 minut, często mieszając. Następnie dodać passatę pomidorową, groszek konserwowy, przyprawy oraz kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potrawa jest gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty i aromatyczny. Całość doprawić musztardą i pikantnym ketchupem oraz posypać posiekaną zieleniną. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kiełbasa w pikantnym sosie.

poniedziałek, 11 stycznia 2016

            Dzisiaj u mnie była masakryczna pogoda. Śniegu napadało, że hoho, a drogowcy jak zwykle zaspali. Korki w mieście, a poza miastem jeszcze gorzej. Man nadzieję, że już nie napada więcej śniegu, tyle mi wystarczy. Bałwana ulepiłam, porzucałam się śnieżkami z dzieckiem znajomych i pojeździłam na sankach, więc zimę mam zaliczoną ;-). Tak poza tym chciałabym Wam polecić przepis na super pyszny obiad. Trochę pokombinowałam i wyszło smakowite danie - pierś z kurczaka w sosie curry. Tak naprawdę potrawa jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Podałam ją z sosem i ryżem ugotowanym na bulionie. I w takiej wersji bardzo mi smakowało. Danie na pewno jeszcze nie raz zrobię i poczęstuję nim rodzinkę :-).

 

Pierś z kurczaka w sosie curry.

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE CURRY.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 200 g ryżu długoziarnistego parboiled
  • 850 ml bulionu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż cały płyn się wchłonie. Resztę cebuli udusić w 1 łyżce masła. Dodać mąkę i curry, zalać bulionem, dusić i mieszać do zgęstnienia. Dodać paprykę i śmietanę, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawione piersi z kurczaka obsmażyć na łyżce masła na średnim ogniu około 9 minut z każdej strony. Włożyć do gorącego sosu i zostawić na chwilę, aby mięso przeszło smakiem sosu. Podawać z przygotowanym ryżem.

Smacznego !!!

 

Pierś z kurczaka w sosie curry.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet