piątek, 30 stycznia 2015

          Faworki, chrust, chruściki - to słodkie ciasteczka, smażone przeważnie w karnawale i na pewno w tłusty czwartek, który przypada w tym roku 12 lutego. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. W moim życiu faworki piekłam chyba tylko ze dwa razy, więc nie mam doświadczenia w ich robieniu, ale myślę, że zdałam ;). Praktyka czyni mistrza, im więcej faworków wypieczonych, tym będą one bliskie ideału. Choć ciasto na faworki powinno być cienko rozwałkowane ja część faworków zrobiłam z grubszego ciasta, takie też lubię :-). Oto przepis na moje faworki.

 

Kruche faworki.

KRUCHE FAWORKI.

          Składniki na 2 duże talerze:

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki rumu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • olej i smalec do smażenia 
  • cukier poder do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć i zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, smalec, masło, żółtka, startą skórkę z cytryny, kwaśną śmietanę oraz rum, wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnice i dokładnie zagnieść rękoma i bić wałkiem, aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza. Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować bardzo cienko i wykrawać nożem paski wielkości około 3 x 10 cm, nacinając je w środku. Jeden koniec paska przewinąć przez nacięcie. W sporym garnku rozgrzać olej i smalec (może być też frytkownica, temperatura pieczenia 190º). Faworki kłaść na gorący tłuszcz najlepiej małymi porcjami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Faworki wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, chwilę przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Kruche faworki.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

          W sobotę z Sylwią zrobiłyśmy także szybki deser portugalski. W oryginalnym przepisie są użyte jajka i masło oraz okrągłe herbatniki bolacha Maria (krakuski maślane są okrągłe). Bolo de bolacha w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ciasteczkowe ciasto" lub "ciasto z ciastek". Trochę przypomina deser tiramisu. Ciasteczka nasącza się w kawie espresso i przekłada maślanym kremem. My przepis wzięłyśmy z tej strony. Zmodyfikowałyśmy lekko przepis, ponieważ nie przepadamy za ciastami ani deserami z dodatkiem kawy. Zamiast kawy espresso użyłyśmy cappuccino waniliowego i uważam, że był to "strzał w dziesiątkę". Deser jest słodki, ale nie do przesady i serwuje się go na zimno. Nam wyszedł trochę niski, ale i tak nie stracił uroku. Polecam go serdecznie!

 

Bolo de bolacha

BOLO DE BOLACHA 

          Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g maślanych herbatników (mogą być okrągłe albo prostokątne, jak kto woli)
  • 300 g gotowej masy krówkowej lub ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance gorącej wody
  • 1 szklanka zimnej kawy cappuccino (3 łyżki kawy sypanej)

          Sposób przyrządzania:

            Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Kawę cappuccino zalać gorącą wodą i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać gotową masę krówkową (słodzone mleko skondensowane gotować, w garnku z wodą, około 3 godziny na małym ogniu, puszka musi być zanurzona, w razie potrzeby dolewać wodę, ostudzić całkowicie) i miksować do połączenia składników. Następnie wlać ostudzoną żelatynę i miksować jeszcze chwilę.  Herbatniki zanurzać w kawie i układać w blaszce (najlepsza jest tortownica o średnicy 24 cm) o wymiarach 25 x 21 cm. Nałożyć część kremu i rozsmarować. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i kremu, aż do wyczerpania składników, z tym że ostatnią warstwą powinien być krem. Pokruszyć 3 herbatniki i posypać ciasto. Deser wstawić na 12 godzin do lodówki.

Smacznego !!! 

 

Bolo de bolacha

niedziela, 25 stycznia 2015

            Sobotnie popołudnie spędziłam oczywiście u Sylwii. Poszalałyśmy znowu i zrobiłyśmy rożki z gruszkami i deser na zimno, na który będzie osobny wpis. Później dołączyła do nas Anita i była ciasteczkami zachwycona. Przepis wzięłyśmy z tej strony. Opiszę Wam te pyszne ciasteczka. Są po prostu bajeczne! Rożki są kruche i wyglądają, jakby były z ciasta francuskiego. Nadziałyśmy je moimi gruszkami w syropie, które robi moja mama i są one najlepsze na świecie. Gruszki można zastąpić innymi owocami, ale koniecznie z syropu. Teraz na czas karnawału są idealne. Spróbujcie zrobić, a nie pożałujecie!

 

Rożki z gruszkami

ROŻKI Z GRUSZKAMI.

          Składniki na około 50 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 300 g mielonego półtłustego twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 słoiki gruszek w syropie lub 1 puszka gruszek
  • cukier puder do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Poszatkować na stolnicy masło, mąkę i cukier waniliowy. Dodać zmielony ser i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez pół godziny. W tym czasie gruszki odcedzić na sitku i pokroić w paski. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Kolejno rozwałkować na stolnicy, posypanej mąką, na grubość około 0,5 centymetra. Szklanką wyciąć kółka, na środku ułożyć kawałek gruszki i zlepić ciasto pośrodku. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut na zloty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Rożki z gruszkami

środa, 21 stycznia 2015

            Bardzo pyszny, puszysty, delikatny i mięciutki chlebek. Ma on apetyczny, pomarańczowy kolor miąższu. Smakuje cudownie, a smak podkreślają suszone pomidory i aromatyczna oliwa. Przypomina mi ciepłe letnie dni :), za którymi tęsknię. Taka kromka z samym masłem to świetny smakołyk. Przepis wzięłam z "Poradnika domowego" , ale zmieniłam trochę produkty. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Chlebek włoski z suszonymi pomidorami.

CHLEBEK WŁOSKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 450 g mąki pszennej 1100 + około 30 g do podsypania
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7,5 g drożdży suchych
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 płaty suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • po 2,5 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i oliwy z oliwek 

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i cukier puder. Drożdże wymieszać ze 100 ml ciepłego mleka, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie wlać do miski z mąką. Pozostałe mleko połączyć z przecierem pomidorowym i wraz z obiema oliwami wlać do miski, wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, by wyrosło. Po tym czasie wgnieść w ciasto pokrojone suszone pomidory. Uformować 2 okrągłe bochenki i ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i znów odstawić, by wyrosły (około 1 godziny). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 -35 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chlebek włoski z suszonymi pomidorami.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

            W sobotę 17 stycznia byłam u Sylwii i upiekłyśmy dwa ciasta: babkę makową na białkach i roladę orzechową. Dawno razem nic nie pichciłyśmy, zawsze jedna z nas miała jakieś sprawy do załatwienia. Dziewczyny bawiły się w kuchni i rozmawiały o sprawach codziennych, a faceci grali w ping ponga, hehe. Babka makowa wyszła pyszna i wilgotna za sprawa tartych jabłek. Polana jest polewą marcepanową i z gorzkiej czekolady. Ciasto na zdjęciu jest niskie, ponieważ piekłyśmy je z 1,5 porcji w dwóch keksówkach. Przepis na babkę znalazła Sylwia i wzięła z tego bloga. W tym poście podam tylko przepis na babkę, bo roladę orzechową muszę zmodyfikować. Rolada jest za mało orzechowa i trochę sucha. Ale na pewno znajdzie się na blogu :-).

 

Babka makowa z polewą marcepanową

BABKA MAKOWA Z POLEWĄ MARCEPANOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 8 białek klasy M
  • 130 g cukru pudru
  • 160 g mąki tortowej
  • 160 g suchego maku
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki płatków migdałowych lub drobno pokrojonych migdałów
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka amaretto

Polewa marcepanowa:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać do masy białkowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec dodać olej lub chłodne rozpuszczone masło, migdały, utarte na grubych oczkach jabłko oraz amaretto i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (28 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po tym czasie ostudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować polewy. Składniki polewy marcepanowej podgrzewać na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polać babkę. Gorzką czekoladę, wodę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu polać ciasto. Można babkę także posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego !!!

 

Babka makowa z polewą marcepanową

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet