środa, 30 listopada 2016

             Na Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. 

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

           Składniki:

  • około 450 g filetów śledziowych matjasów
  • 125 ml octu winnego z białego wina
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 mała czerwona papryka

          Sposób przyrządzania:

            Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli są bardzo słone, co jakiś czas zmienić wodę). Osączyć je i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, oczyścić, umyć i pokroić w paski. W garnku zagotować zalewę z octu i wody, dodać cukier, ziele angielskie, liście laurowe, suszony estragon. Na końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego !!!

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

poniedziałek, 28 listopada 2016

            Bardzo lubię pierogi, ale nie za bardzo chce mi się je lepić :D. Taki leniuszek ze mnie haha. Bardzo dużo przy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie na szybki obiad :). Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ.

          Składniki około 45 sztuk:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 320 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • łyżka oleju albo oliwy

Dodatkowo:

  • 5 łyżek masła
  • pęczek dymki
  • pół pęczka natki pietruszki

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone z indyka, całość smażyć przez kilka minut. Na końcu dobrze przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Partiami wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i od wypłynięcia gotować na małym ogniu około 20 minut. Pierogi odcedzić wyłożyć na płaskie talerze. Dymkę wraz ze szczypiorkiem poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, dodać dymkę i lekko podsmażyć, zestawić z ognia i dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Polać pierogi

Smacznego !!!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

sobota, 26 listopada 2016

            Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest piernik litewski z bakaliami. Szczerze i gorąco polecam!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

PIERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ I DAKTYLAMI.

          Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g purée z dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 70 g daktyli

          Sposób przyrządzania:

            Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce purée z dyni hokkaido, ciągle miksując. Następnie do masy dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą, wierzch dokładnie wyrównać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Piernik polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

środa, 23 listopada 2016

            Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam naleśniki, chyba w dzieciństwie to było :D. Wtedy jadłam je na słodko z dżemem najczęściej albo z cukrem. Dużo osób jadło naleśniki z serem, co dziwne mama takich nie robiła :). Dziś kiedy jestem dorosła naleśniki na słodko, to dla mnie tylko deser. Ja lubię ich wytrawne wersje. Przyznam szczerze, że robię je od "wielkiego dzwonu", bo zawsze wydawało mi się, że za dużo z nimi roboty, szczególnie z takimi wymyślnymi. Ale dobra miałam więcej wolnego czasu, więc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

Ciasto na 12 naleśników:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 375 ml mleka
  • około 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

Sos:

  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 80 g startego sera cheddar

          Sposób przyrządzania:

            Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki, całość wymieszać. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć i wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pastę paprykową, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym. Chwilę pogotować, zestawić z ognia. Na środku każdego naleśnika rozłożyć około 1,5 łyżki farszu i zawinąć w kopertę. Układać w żaroodpornej formie, posmarowanej tłuszczem, polać sosem i posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 15 minut.

Smacznego !!!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

poniedziałek, 21 listopada 2016

            Na śniadanie chciałam zrobić coś zupełnie innego niż kanapki. Często piekę też grzanki w piekarniku. Nie zawsze jednak mam czas, aby z rana stać w kuchni, szczególnie gdy bardzo wcześnie muszę wstać do pracy. Takie obfite śniadanie to tylko w weekendy mogę sobie zafundować albo jak mam później do pracy. W lodówce nazbierało mi się trochę warzyw i wymyśliłam takie oto danie. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię podsmażyłam na patelni z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam na to jajka i je usmażyłam na pierzynce warzywnej, aż do ich ścięcia. Śniadanie było bardzo sycące i smakowało bardzo pysznie. Polecam!

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

JAJKA SADZONE NA WARZYWNEJ PIERZYNCE.

          Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę i cukinię, przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołami prowansalskimi i smażyć całość przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Wrzucić jajka na wierzch, starając się zachować między nimi odległość. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Podawać z domowym pieczywem. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego !!! 

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet