czwartek, 25 sierpnia 2016

          Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol. Polecam serdecznie!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM.

          Składniki na 8 sztuk:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego
  • 1 żółtko
  • posiekana natka pietruszki

          Sposób przyrządzania:

            Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko, tak aby powstały pierścienie. Pełne koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Przykryć kołami z otworami, lekko docisnąć palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie posmarować jajkiem. Wstawić blachę do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka około 15 - 20 minut na zloty kolor. W tym czasie gulasz ze słoika przełożyć do garnka i powoli rozgrzewać. Po upieczeniu gniazdek, trzeba lekko docisnąć "kominek", aby zrobić miejsce na gulasz. Ciepłe gniazdka napełnić rozgrzanym gulaszem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

wtorek, 23 sierpnia 2016

            Wiedziałam, że w weekend ma być piękna pogoda. W sobotę było bardzo ciepło i słonecznie, dlatego starałam się spędzić jak najwięcej czasu na powietrzu. Ale na niedzielę by się przydało zrobić jakieś ciacho. Przeszukałam swoje gazetki i znalazłam przepis na ciacho z malinami. Dobrze się składało, bo trochę ich uzbierałam u znajomych. Upiekłam szybkie i proste ciacho. Ciasto jest słodkie, ale słodycz zrównoważył cierpki smak malin. Wyszło ono miękkie i lekko wilgotne, a smakowało naprawdę przepysznie. Przepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni ;). Szczerze polecam!

 

Ucierane ciasto z malinami.

UCIERANE CIASTO Z MALINAMI.

          Składniki

  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszać do ciasta. Formę keksową o wymiarach 28 x 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez około 60 minut. Ciasto przestudzić przez kilkanaście minut i wyciągnąć z formy na kratkę, zostawić do całkowitego ostudzenia. Ciacho przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ucierane ciasto z malinami.

niedziela, 21 sierpnia 2016

            Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w zabawie kulinarnej, która polega na przygotowaniu potrawy na bazie dania gotowego. Mam ją urozmaicić i dodać swój własny akcent. Dostałam dania gotowe firmy Pamapol i mam je wykorzystać w nietypowy i sprytny sposób. Lato to taki okres, gdy dni są ciepłe i długie, często wolimy spędzać ten czas na powietrzu, korzystać z pięknej pogody, a nie siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 60 g tartej mozzarelli

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

czwartek, 18 sierpnia 2016

            Mamy sierpień, a ja jeszcze nawet nie jadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam! 

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".

          Składniki:

  • 400 g kalafiora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 190 g korzenia selera
  • 2 kalarepki (około 320 g)
  • 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm
  • 4 małe cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 900 ml bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
  • posiekana natka pietruszki
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Sznycle z indyka przyprawić solą i pieprzem kolorowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć na połowę i przyciąć na wielkość sznycla z 2 cm marginesem z każdej strony. Pergamin rozłożyć i za pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka do każdej porcji gorącej zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki. Można też dodatkowo zupę podać z grzankami, będzie bardziej pożywna.

Smacznego !!!

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

wtorek, 16 sierpnia 2016

             Wiosna i lato to pory roku kiedy dostępnych jest dużo młodych warzyw. Można je łączyć z delikatnym mięsem. Ja często tak robię. Jak gotuję jakąś potrawę, to mięsa nie jest za dużo, po kawałku dla każdego. Ale warzyw musi być cała góra :). W weekend przyrządziłam piersi kurczaka z warzywami. Całość piekłam w folii. Danie wyszło naprawdę pyszne, mięso soczyste i aromatyczne. Warzywa idealnie się upiekły i doskonale smakowały z mięsem. Taką pierś kurczaka z warzywami podać można z pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną, pyszny i szybki obiad gotowy. Zapraszam!

 

Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii.

PIERSI KURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII.

          Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (500 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 120 g żółtej fasolki szparagowej

Marynata:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich

          Sposób przyrządzania:

            Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka oczyścić, polać połową marynaty, dokładnie natrzeć i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować 2 aluminiowe arkusze folii, na tyle duże, aby można było owinąć jedną pierś z warzywami. Każdą pierś z kurczaka ułożyć na folii, rozłożyć marchewkę, podgotowaną fasolkę, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Warzywka skropić pozostałą marynatą (można też warzywa zmieszać razem z marynatą i rozłożyć na piersi z kurczaka). Boki folii złożyć tak, aby obejmowały szczelnie piersi kurczaka z warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25 - 30 minut. Danie podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną albo pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 46
Tagi
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie kilka słów pod wpisem. Jeśli przepis Ci się spodobał kliknij "Lubię to" na FB lub "G+" w Google+. Zapraszam gorąco do ponownych odwiedzin. Pozdrawiam i ściskam Magdalena.
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl
FlyB - Kulinaria