Blog > Komentarze do wpisu
Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą na 2 urodziny bloga.W październiku miałam rocznicę urodzin bloga - to już drugi rok. Nawet nie miałam czasu zaprosić Was na tort, który z tej okazji przygotowałam. Jak to u mnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie nie opada. Słodkość kremu przełamała konfitura wiśniowa. Tort smakował wyśmienicie. Tak naprawdę to znikł w jeden dzień. Co prawda już po urodzinach bloga, ale taki przepis na tort może Wam się przydać :). Długo się zastanawiałam, czy pokazać Wam ten tort, bo jak widać na zdjęciu zdolności manualnych to ja nie mam ;), ale najważniejszy jest dla mnie smak, a tu na pewno się nie zawiedziecie. Szczerze polecam!
TORT MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ I NUTELLĄ. Składniki: Ciasto:
Krem:
Dodatkowo:
Sposób przyrządzania: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Wciąż miksując dodawać po żółtku. Na koniec dodać suche składniki (przesianą mąkę z cynamonem oraz mielone migdały), całość delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik) i 1/3 kremu. Na wierzch położyć ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Udekorować posiekaną czekoladą gorzką lub według uznania. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego !!!
poniedziałek, 14 listopada 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
Komentarze
daga313
2016/11/14 18:26:33
Ale bajeczny torcik!!!
2016/11/14 18:55:25
Kochana wszystkiego naj naj :-) a torcik cudowny, porywam duży kawałek :-)
2016/11/14 20:50:59
Wygląda pięknie i pewnie smakował wyśmienicie. Swoją drogą dobry pomysł z dodaniem migdałów do biszkoptu :) Pozdrawiam
2016/11/14 20:53:14
Też niedawno świętowałyśmy 2 urodziny bloga ale nie miałyśmy tak bajeranckiego tortu <3 wiśnie i nutella <3 Czy można chcieć czegoś więcej? :D
Gość: Agnieszka, *.cnet.gawex.pl
2016/11/14 20:53:16
Cudowny torcik, bardzo apetyczny. Gratuluję 2 urodzin :)
2016/11/14 20:53:57
Dziękuję Szydelkowykrolik :). Biszkopt jest wart powtórzenia. I tort oczywiście też :)
2016/11/14 21:03:17
Dziękuję Agnieszko :). Pozdrawiam Cię gorąco!
Candy Pandas wiem że świętowałyście swoje 2 urodziny. Pandy bardzo mi przypadły do gustu <3. Dziękuję bardzo :) 2016/11/14 21:43:02
Fantastyczny torcik <3 Kochana, życzę Ci wielu pysznych inspiracji i kulinarnych doznań :*
2016/11/14 21:56:00
Gratulacje z okazji 2 rocznicy, a torcik wyśmienity :) pozdrawiam serdecznie :)
2016/11/15 10:20:40
Dziękuję Ago! Cieszę się, że torcik Ci się podoba :). Pozdrawiam cieplutko!
2016/11/15 11:10:16
Cudowny torcik. Chętnie porwałabym ten talerzyk :) Niebo dla podniebienia <3
2016/11/15 22:53:09
Dzięki Futko! Talerzyk jest naprawdę piękny znalazłam go w sklepie ze starociami :).
|
Ostatnie wpisy
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |