Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

            Bardzo lubię pierogi, ale nie za bardzo chce mi się je lepić :D. Taki leniuszek ze mnie haha. Bardzo dużo przy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie na szybki obiad :). Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ.

          Składniki około 45 sztuk:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 320 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • łyżka oleju albo oliwy

Dodatkowo:

  • 5 łyżek masła
  • pęczek dymki
  • pół pęczka natki pietruszki

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone z indyka, całość smażyć przez kilka minut. Na końcu dobrze przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Partiami wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i od wypłynięcia gotować na małym ogniu około 20 minut. Pierogi odcedzić wyłożyć na płaskie talerze. Dymkę wraz ze szczypiorkiem poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, dodać dymkę i lekko podsmażyć, zestawić z ognia i dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Polać pierogi

Smacznego !!!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

poniedziałek, 28 listopada 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/11/28 10:28:15
Ja też sie powoli przymierzam do pierogów. Dziś zamówiłam maszynkę do mielenia mięsa :)
-
2016/11/28 11:27:28
Rozumiem Cię, też trochę mi się nie chce lepić, ale patrząc na Twoje pierogi myślę, że warto, bo są bardzo apetyczne :)
-
2016/11/28 12:06:45
Oleno no to będziesz mogła robić pierogi na potęgę :D
Kochana Magdo twierdzę, że czasami można się poświęcić i ulepić takie pyszne pierogi. Pewnie niedługo znów je zrobię :)
-
2016/11/28 12:51:44
a ja uwielbiam lepić pierogi:) i jeść również! zjadłabym :)
-
2016/11/28 12:53:49
apetyczne ja pierogów nigdy nie odmawiam :)
-
Gość: Agnieszka, *.cnet.gawex.pl
2016/11/28 19:33:12
Pierogi, to ja mogę jeść prawie co tydzień, ale robić nie mam czasu. Uwielbiam. Farsz ciekawy, nie dodawałam jeszcze do pierogów papryki :)
-
2016/11/29 08:25:49
Agnieszko spróbuj kiedyś zrobić pierogi z tym farszem, zapewniam, że będziesz mile zaskoczona smakiem :)
-
2016/11/29 11:57:03
Bardzo ciekawy pomysł na farsz :)
-
2016/11/29 12:20:50
Przepyszne pierożki! Chętnie porwałabym ten talerzyk :D
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2016/11/29 13:23:56
Pyszne i pięknie podane :)
-
2016/11/29 13:28:07
Uwielbiam je.
-
2016/11/29 17:07:01
A my lubimy lepić pierogi :D Szczególnie Monice wychodzi piękna falbanka :D
Farsz wydaje się być naprawdę pyszny :)
-
2016/11/29 20:06:36
Kochana ja pierożki uwielbiam :-) a twoje z chęcią bym teraz zjadła :-)
-
2016/12/01 14:31:49
Ciekawe połączenie składników w farszu :)
-
2016/12/09 17:30:50
z taki farszem jeszcze nie jadłam :) A przyznam, że jadłam już wiele rodzajów pierogów! :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet