Blog > Komentarze do wpisu

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

            Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest piernik litewski z bakaliami. Szczerze i gorąco polecam!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

PIERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ I DAKTYLAMI.

          Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g purée z dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 70 g daktyli

          Sposób przyrządzania:

            Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce purée z dyni hokkaido, ciągle miksując. Następnie do masy dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą, wierzch dokładnie wyrównać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Piernik polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

sobota, 26 listopada 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/11/27 11:23:00
Mmm już czuję jego zapach aromatyczny i na pewno pyszny
-
2016/11/27 12:11:52
Ależ musi smakować :)
-
2016/11/27 13:15:57
Mlodakk zapach jest nieziemski. A smakuje przepysznie. Dynia wspaniałe dała mu wilgotności i pięknego koloru :).
Ewa_ciasteczkowakraina zapewniam Cię, że piernik smakuje wspaniale :)
-
2016/11/27 17:04:10
Wygląda cudnie i jestem pewna że jest pyszny :-)
-
2016/11/27 19:12:11
Świetny kolor ciasta :D
-
2016/11/27 19:47:34
Dziękuję VEGANaion, to prawda kolor ciasta jest świetny. Powiedziałabym nawet, że jest fantastyczny :)
-
Gość: Agnieszka, *.cnet.gawex.pl
2016/11/27 20:09:21
Mnie do takich ciast nie trzeba przekonywać. Chętnie wypróbuję, bo nie jadłam jeszcze takiego :)
-
2016/11/27 20:24:01
Agnieszko to jak wypróbujesz to napisz czy Ci smakował :)
-
2016/11/29 17:06:15
Dyniowe ciasto już robiłyśmy nie raz ale piernika jeszcze nie! :D Super połączenie :D
-
2016/11/30 18:23:06
Genialnie ten piernik wygląda!
-
2016/12/01 00:31:41
Dziękuję Kuchnia MagdaLeny :)
Candy Pandas polecam Wam wypróbować taki piernik. Ja jestem nim oczarowana :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet