Blog > Komentarze do wpisu

Puree z dyni hokkaido.

           Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na puree z dyni. Wiem, wiem w internecie można znaleźć dużo przepisów i mój jest kolejny, ale nigdy nie zawadzi jeszcze jeden :). Być może na dniach będzie dostępny przepis na słodko, właśnie z dodatkiem tego puree, jak na razie jest on w fazie eksperymentu :). Jeśli chodzi o puree z dyni, to dotychczas robiłam tylko z jednej odmiany - hokkaido. Ta dynia najbardziej mi smakuje i najczęściej z jej dodatkiem wymyślam przepisy. Niestety nie mam dużo miejsca w zamrażalniku i nie mogę tego puree zrobić za dużo, więc dynię przerabiam na bieżąco. W odpowiednich warunkach można ją przechować kilka miesięcy, o ile tyle wytrzyma :D. Takie puree idealnie nadaje się do różnego rodzaju placków, ciast, deserów, zup i wielu innych dań. Polecam serdecznie!

 

Puree z dyni hokkaido.

 PUREE Z DYNI HOKKAIDO.

          Składniki:

  • dowolna ilość dyni

          Sposób przyrządzania:

            Dynię umyć, osuszyć i przekroić na pól. Oczyścić z nasion i pokroić wraz ze skórką na ćwiartki szerokości około 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 20 - 30 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Dynię wraz ze skórką zmiksować na gładkie puree. Dynię pokrojoną w kostkę można także ugotować na parze. Gotować ją przez 20 minut. Takie purre można przechowywać w lodówce przez 3 - 4 dni. Albo zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. Gdy ma być zamrożone, to podzielić je na porcje i przełożyć do woreczków. Jeśli chodzi o pasteryzację, to należy słoiki przez 2 - 3 dni, w odstępie 24 godzin pasteryzować przez około 30 minut. Może być to nietrwały sposób, bo dynia nie zawiera żadnych konserwantów typu cukier czy ocet.

Smacznego !!!

 

Puree z dyni hokkaido.

środa, 19 października 2016, madeline82
Tagi: dynia
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/10/20 11:26:44
Apetycznie to wygląda na pewno smakuje równie dobrze :)
-
2016/10/20 14:18:38
Po prostu uwielbiam, a dynia hokkaido jest najlepsza :-)
-
2016/10/20 14:44:07
Przydatny przepis. Szczególnie teraz:)
-
2016/10/20 19:22:12
Jutro robię! Narobiłaś mi smaku :) Pycha! <3
-
2016/10/20 19:25:06
My równie bardzo lubimy dynię piżmową :D
-
2016/10/20 23:12:41
Candy Pandas piżmowej jeszcze nie miałam okazji smakować :)
-
2016/10/21 09:49:47
Dynia hokkaido to moja ulubiona dynia, ma piękny kolor, smak i nie trzeba jej obierać, mniam :)
-
2016/10/21 11:13:21
Magdo ja też uwielbiam tę dynię. Można z niej wyczarować wiele pyszności :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet