Blog > Komentarze do wpisu

Curry z kalafiora, papryki i kurczaka.

           Jakiś czas temu kupiłam zieloną pastę curry. Chciałam spróbować jak smakuje i zrobić z nią kilka dań. Przeglądając kiedyś gazetki natrafiłam na przepis na curry z kalafiora, papryki i kurczaka. Niestety nie pamiętam dokładnie przepisu ani też w jakiej gazecie to było. Wiedziałam mniej więcej, co mam dodać i przystąpiłam do gotowania. Jak by mi nie smakowało, to próbowałabym dalej je ulepszyć. Postępowałam według sposobu przygotowania poniżej i wyszło oto takie przepyszne danie. Potrawę podałam z ryżem i posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem. Obiad smakował wspaniale i aż się prosił o dokładkę. Już wiem, że muszę to danie jeszcze powtórzyć, bo bardzo szybko się robi i jest proste w wykonaniu. Kilka składników, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Myślę, że w wersji wegetariańskiej smakowałoby równie pysznie. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Curry z kalafiora, papryki i kurczaka.

CURRY Z KALAFIORA, PAPRYKI I KURCZAKA.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g kalafiora
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 strąk papryki zielonej
  • 1 pęczek dymki z cebulką
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml gorącego bulionu
  • 3 łyżeczki zielonego curry
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka mąki

          Sposób przyrządzania:

            Kalafior umyć, podzielić na różyczki. papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Cebulki dymki pokroić w talarki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i przyprawić pieprzem czarnym i solą. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion i dodać curry. Dusić na średnim ogniu 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać mięso i gotować kolejne 6 - 7 minut. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i wlać do dania. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Curry przeprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem obficie posypane szczypiorkiem z dymki. 

Smacznego !!!

 

Curry z kalafiora, papryki i kurczaka.

poniedziałek, 26 września 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/09/26 18:26:56
Po prostu cudowne danie, uwielbiam takie smaki :-) z chęcią bym teraz wpadła na obiado-kolację :-)
-
2016/09/26 21:02:22
Bardzo chętnie skorzystam z przepisu :)
-
2016/09/26 21:22:45
Świetny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy po pracy chcemy zjeść coś pysznego, a nie chce nam się stać przy garach :)
-
2016/09/26 22:57:42
Marzenko zapraszam Cię serdecznie do mnie na obiad :).
Agnieszko cieszę się, że przepis ci się podoba :).
Dziękuję Oleno, prawda taki szybki obiad w tygodniu to jest bardzo pożądany :D
-
2016/09/27 00:24:13
Po składnikch widzę, że danie jest bardzo aromatyczne. Dodatek pieprzy cayenne bardzo mnie ucieszył, bo ja akurat jestem zwolennikiem wyrazistych potraw, aby nie powiedzieć pikantnych :)

Pozdrawiam serdecznie
Kasia
-
2016/09/27 07:47:00
Kasiu Tapenado ja także bardzo lubię pikantne smaki i aromatyczne też :). Pozdrawiam cieplutko!
-
2016/09/27 10:20:28
Smaczne i bardzo aromatyczne danie :) Bardzo lubię curry, a z kalafiorem szczególnie. Pozdrawiam :)
-
2016/09/27 10:25:45
Świetnie wygląda :)
-
2016/09/27 11:45:00
bardzo fajny przepis :)
-
2016/09/27 19:32:45
Naprawdę bardzo apetycznie te danie się prezentuje :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet