Blog > Komentarze do wpisu

Ketchup z cukinii.

            Jak już wspominałam w ostatnim poście zostałam dosłownie zawalona cukinią. Były jej tak ogromne ilości, że nie wiedziałam, co z nią zrobić. Przypomniałam sobie, że widziałam w internecie przepis na ketchup z cukinii. Zaszalałam i zrobiłam z całej porcji. Stwierdziłam, że jak mi nie będzie smakować, to najwyżej będę go dodawać do wszelkich sosów pomidorowych albo do zupy pomidorowej. A tu niespodzianka, ketchup smakuje rewelacyjnie, ba pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że smakuje bajecznie. Jak na razie to jest mój faworyt i zrobiłam go z potrójnej porcji. Proponuję ostrożnie dawkować przyprawy i dostosować ilość do swoich upodobań, bo ketchup jest mocno pikantny. Następna cukinia czeka w kolejce, chcę wypróbować trochę inny przepis na ketchup :D. Nie byłabym sobą gdybym nie dała znajomym po małym słoiczku na spróbowanie tego ketchupu. Jest tak dobry, że ma się ochotę wyjadać go łyżeczką prosto ze słoiczka :P. Oryginalny przepis wzięłam z bloga Majanowe pieczenie, trochę zmieniając proporcje. Bardzo polecam!!!

 

Ketchup z cukinii.

KETCHUP Z CUKINII.

          Składniki:

  • 1500 g obranej i wydrążonej cukinii
  • 500 g cebuli ( w tym jedna sztuka cebuli czerwonej)
  • garść soli
  • 420 g cukru
  • 250 ml octu
  • 420 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

           Sposób przyrządzania:

             Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Całość przełożyć do dużej miski, zasypać garścią soli i odstawić na 8 godzin albo najlepiej na całą noc. Po tym czasie warzywa przełożyć do dużego garnka (nie odciskać), zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia przez 30 minut. Dodać cukier i ocet, gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, gotować 30 minut. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać masę. Gotowy ketchup zmiksować blenderem na gładki krem, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Smacznego !!!

 

Ketchup z cukinii.

czwartek, 04 sierpnia 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/08/04 18:09:36
Świetny pomysł :D
-
Gość: Cukry Proste, *.dynamic.chello.pl
2016/08/04 18:32:59
Genialny pomysł!
-
2016/08/04 20:39:54
Dzięki za przepis :)
-
2016/08/04 21:34:47
Proszę bardzo Agnieszko :D.
-
2016/08/04 22:26:27
Podkradam przepis. Wszystkie składniki mam, więc jutro do dzieła :D Świetny! :D
-
2016/08/04 22:44:15
Cieszę się Futko. Proszę Cię kochana później o recenzję czy Ci smakował :). Pozdrawiam cieplutko!
-
2016/08/05 07:26:53
chyba w końcu muszę zrobić, jeszcze nigdy nie jadłam
-
Gość: Kasia oQchnia.pl, *.centertel.pl
2016/08/05 07:57:40
Zapomniałam o tym przepisie uwielbiam cukinię i byłby to dla mnie super przepis.... A trzeba dać aż tyle octu?
-
2016/08/05 11:39:36
Kasia oQchnia można dać mniej octu. Pozdrawiam!
-
2016/08/05 13:05:07
Pyszny musi być, już mam tak długą listę przepisów, że chyba nie pół ale cały urlop spędzę w kuchni :)
-
2016/08/05 19:04:42
Ago ja tez prawie przez całe kilka dni wolnego siedziałam w kuchni :D. Ale mam nadzieję, że przez dłuższy urlop odpocznę, choć znając siebie to znów będę coś pichcić :P.
-
2016/08/06 16:26:07
My robimy z cukinii sosy dodając do nich zamiast octu i cukru sporo dyni :)
-
2016/08/06 23:55:40
Angeliko i Moniko taki sos musi smakować pysznie :)
-
2016/08/07 23:16:46
Muszę go znowu zrobić, cukinii mam pod dostatkiem ;)
-
2016/08/08 00:10:53
Świetny pomysł! Na pewno taki domowy ketchup jest o wiele zdrowszy od tych ze sklepu :)
-
2016/08/08 06:53:49
LaNiko jest o wiele zdrowszy i smakuje lepiej niż taki ze sklepu :)
-
2016/08/10 00:46:29
Myslisz, że sprawdziłoby się z jakimś substytutem cukru? J
-
2016/08/10 07:38:34
Moje bistro podejrzewam, że tak. Słyszałam o erytrytolu że jest dobry do przetworów, może on się sprawdzi. Osobiście nie próbowałam. Można też dać mniej cukru niż zawiera przepis :) Robiłam inną wersję ketchupu z mniejszą ilością cukru i też był dobry :).
-
2016/08/17 08:11:54
super ! taki ketchup musi być w spiżarni każdego miłośnika cukinii :)
-
2016/08/17 16:45:40
Kasiu zgodzę się z Tobą w 100%. Wszyscy są zachwyceni tym ketchupem, nie ma osoby która by nie zachwalała go :).
-
Gość: mennira, *.icpnet.pl
2016/08/19 11:59:59
super! ciekawa alternatywna dla mojego Międzychodu, któego uważam za najlepszy ketchup pod słońcem!
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet