Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

            Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w zabawie kulinarnej, która polega na przygotowaniu potrawy na bazie dania gotowego. Mam ją urozmaicić i dodać swój własny akcent. Dostałam dania gotowe firmy Pamapol i mam je wykorzystać w nietypowy i sprytny sposób. Lato to taki okres, gdy dni są ciepłe i długie, często wolimy spędzać ten czas na powietrzu, korzystać z pięknej pogody, a nie siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 60 g tartej mozzarelli

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

niedziela, 21 sierpnia 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/08/21 13:11:55
Zapowiada się naprawdę pyszne danie :-)
-
2016/08/21 13:45:45
Na lato fajny pomysł :)
-
2016/08/21 20:34:37
Świetny przepis :)
-
2016/08/21 22:14:49
Cukiernia Krzyżański dziękuję bardzo :). Pozdrawiam cieplutko!
-
2016/08/21 22:34:57
Wspaniała odmiana tradycyjnych gołąbków :)
-
2016/08/22 07:38:59
O, jaka super opcja do gołąbków :D
-
2016/08/22 17:00:30
Aż mamy dylemat czy chętniej zjadłybyśmy gołąbki czy te warzywka :D
-
2016/08/22 17:06:05
Moniko i Angeliko ja bym zjadła najpierw warzywka, a na końcu gołąbki :D.
-
2016/08/23 15:11:14
Naprawdę świetny pomysł na wykorzystanie warzyw i urozmaicenie potrawy. U mnie dziś gołąbki bez zawijania (z cukinią zamiast kapusty).
-
2016/08/23 16:24:20
Mikimamo świetny pomysł na gołąbki, muszę spróbować też dodać cukinię :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet