Blog > Komentarze do wpisu

Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową.

            Sezon rabarbarowy w pełni, a mi dopiero teraz udało się upiec ciacho z jego wykorzystaniem. Kiedy mam tylko okazję, to z rabarbaru gotuję syrop albo kompot, w dzieciństwie uwielbiany przeze mnie i to bardzo. Ciacho powstało z dwóch różnych przepisów, ale w 100% zdało egzamin. Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam!

 

Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową.

PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 150 ml maślanki naturalnej
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • około 700 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

         Sposób przyrządzania:

           Rabarbar umyć, oczyścić, obrać i pokroić na kawałki długości około 2 cm. Posypać go 1 łyżką cukru i odstawić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Kolejno dodawać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać i dodawać na przemian z maślanką do masy. Ciasto przełożyć do blachy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem i wszystko dokładnie rozetrzeć na mokry piasek. Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 - 55 minut  do suchego patyczka. Placek wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową.

niedziela, 29 maja 2016, madeline82
Tagi: rabarbar
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/05/29 19:14:14
piekłam niedawno podobne ciacho, świetne jest! rabarbar jest super
-
2016/05/30 09:37:04
Dla mnie rewelacyjne połączenie!
-
2016/05/30 13:27:23
Zjadłbym cały taki placek :D
-
2016/05/30 16:53:00
Rabarbar i cynamonowa kruszonka, trudno się oprzeć takim pysznościom :)
-
2016/05/30 17:51:49
Uwielbiam ciasta z maślanką. A tu jeszcze kruszonka. Aż się zaśliniłam :)
-
2016/05/30 18:47:19
Rabarbar i cynamon - dwa pyszne składniki w cieście muszą dać wspaniały efekt :)
-
2016/05/31 01:36:55
RA-BAR-BAR :) Kocham, szkoda że tak krótko mamy z nim przyjemność ...
-
2016/05/31 13:42:57
Jak nasza Mama zrobi taki placek z rabarbarem to ten słodki zapach chciałoby się zachować w buteleczce na później :D
-
2016/05/31 13:44:16
co to za wiosna bez ciacha z rabarbarem :)) Cynamonowej kruszonki nie probowalam, ale do rabarbaru musi być wspaniala!
-
2016/05/31 16:52:40
Angeliko i Moniko macie rację, ten zapach jest tak wspaniały, że chciałoby się go zachować na dłużej :).
Spróbuj Karolina zrobić taki placek, a sama się przekonasz, że cynamonowa kruszonka wspaniale pasuje do rabarbaru :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet