Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowo-buraczane.

            Trochę mnie nie było, nie miałam nawet czasu zajrzeć na ulubione blogi, na swoją stronę na fejsie ani opublikować posta. Sporo też pracowałam i to spowodowało moją nieobecność, ale też w tygodniu nie mam kiedy zrobić dobrego zdjęcia. Jakiś czas temu upiekłam ciasto czekoladowo-buraczane z dodatkiem żurawiny. To moje pierwsze ciasto tego typu. Powiem szczerze, że mi nawet  bardzo smakowało. Buraczki są prawie nie wyczuwalne, za ich sprawą ciasto jest wilgotne i unikatowe w smaku. Do tego ciasta dodaje się surowe buraczki, choć widziałam przepisy przeważnie z gotowanymi albo pieczonymi. Przepis wzięłam z książeczki "Czekolada" Edith Bailey, zmieniając kilka składników. Polecam!

 

Ciasto czekoladowo-buraczane.

CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 200 g brązowego cukru
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 90 ml oleju 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 300 g startych surowych buraczków

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

          Sposób przyrządzania:

            Suszoną żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, po czy osączyć. Utrzeć na gładką masę jajka z brązowym cukrem, kwaśną śmietaną, ekstraktem waniliowym i olejem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli wsypywać przesianą mieszankę mąki miksując na małych obrotach miksera. Na końcu dodać, cały czas mieszając obranych, surowych i startych na grubych oczkach buraków oraz żurawinę oprószoną mąką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm, posmarowanej masłem i dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 1 godzinę, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie przez 20 minut, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gorzką czekoladę, śmietanę kremówkę 30% i ekstrakt waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa, wystudzić. Udekorować nią ciasto.

Smacznego !!!

 

Ciasto czekoladowo-buraczane.

poniedziałek, 07 marca 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/03/07 18:37:15
Pycha ciacho:)
-
2016/03/07 18:53:08
Bardzo ciekawy przepis :)
-
2016/03/07 19:48:55
Takie ciasta bardzo lubię. Myślę, że surowe buraczki dodają więcej wilgotności :)
-
2016/03/07 21:14:57
Pięknie wyrosło, musi pysznie smakować :)
-
2016/03/09 09:43:32
Lubię takie! :)
-
2016/03/11 14:23:16
Robiłam i bardzo mi smakowało!
-
2016/03/11 20:11:00
To super Mikimamo :).
Agnieszko masz rację, te surowe buraczki dodają więcej wilgotności :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet