Blog > Komentarze do wpisu

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

            Za kilka dni już Wielkanoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo póki co, to słońce pięknie świeci, aż chce się wyjść na powietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie pozmieniałam składniki. Zapraszam i polecam!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 180 g masła
  • 150 ml mleka
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

          Sposób przyrządzania:

            Mleko, połamaną białą czekoladę i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż składniki się połączą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wlać rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka i szybko zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC przez 50 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową.

Smacznego !!!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

środa, 23 marca 2016, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/03/23 22:21:00
Cudowna babeczka :-)
-
2016/03/24 08:26:35
Baby, babki, babeczki... Twoja jest cudowna!
-
2016/03/24 09:56:14
Babka wygląda bardzo smakowicie. Idealna na święta. Lubię wypieki aromatyzowane cytrusami. Są bardzo świeże w smaku. Pyszne :)
-
2016/03/24 13:43:23
Śliczna babka :) musi być pyszna, bo ze skórką pomarańczową, a ja bardzo lubię :)
Pozdrawiam,
-
2016/03/24 18:05:29
Magdo babka jest bardzo pyszna :)
Agnieszko ja też uwielbiam wypieki aromatyzowane cytrusami :)
Dago313 dziękuję Ci :)
-
Gość: Trzeci Talerz, *.rzeszow.mm.pl
2016/03/27 10:50:11
Niech te Święta przyniosą Ci dużo radości i optymizmu. Niech będą piękne jak ta babka :)
-
2016/04/09 20:08:50
Piękna baba. A biała czekolada i skórka pomarańczowa to pyszne połączenie.
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet