Blog > Komentarze do wpisu

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

            Jakiś czas temu znalazłam fajny przepis ze starej gazetki "Sól i Pieprz" na roladki drobiowe. Były one nadziane suszoną żurawiną i jabłkami. Postanowiłam wypróbować przepis i powiem Wam, że one smakują wspaniale. Wyszły soczyste z wyczuwalną nutą słodyczy i wina białego. W przepisie sos był zrobiony z bulionu, wina czerwonego wytrawnego i soku jabłkowego. Zagęszczony był jasnym zagęstnikiem do sosów. Ja zrobiłam go trochę inaczej. Zamiast wina czerwonego dałam białe i do sosu dodałam pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. A zagęściłam go delikatnie mąką i śmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam.

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI.

           Składniki:

  • 4 filety z piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 mi zimnego soku jabłkowego
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem kieszonkę. Oprószyć solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Każdą pierś nadziać przygotowanym nadzieniem (resztę zostawić do sosu) i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć roladki około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką i śmietaną, dobrze doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na roladki po około 10 minutach od czasu pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami.

Smacznego !!!

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

poniedziałek, 23 listopada 2015, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/11/23 20:18:30
Bardzo ciekawe danie i wygląda apetycznie :)
-
2015/11/23 22:51:02
Bardzo fajne roladki :)
Pozdrawiam
-
2015/11/24 01:14:11
Świetny pomysł na farsz do mięska :)
-
2015/11/24 18:35:51
Wyglądają świetnie lubię mięso połączone z owocami i bakaliami :)
-
2015/11/24 20:21:55
Pięknie się prezentują :)
-
2015/11/24 20:27:01
Pyszności! Super pomysł
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/25 09:36:02
Wyborne! :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet