Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami.

          Jak wróciłam w piątek wieczorem po 22 z pracy to upichciłam pyszny jabłecznik z budyniem. Przepis mam z mojego starego zeszytu. Trochę zmodyfikowałam go dodając rodzynki i żurawinę. I w tej wersji bardzo mi smakuje :-). Miałam w sobotę opublikować Wam przepis, ale bardzo bolała mnie głowa i nie byłam w stanie na niczym się skupić. Coś ostatnio zmęczona jestem po tygodniu pracy. Zawsze mam dużo zaplanowane na sobotę i przeważnie mało zrealizuję. Ale to pewnie wina pogody, jesień się zbliża. Coś wykombinuję, żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

 

Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami.

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI.

          Składniki:

  • 250 g masła
  • 220 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 500 ml mleka
  • 2 - 3 jabłka (około 500 g)
  • 100 g złotych rodzynek jumbo
  • 80 g suszonej żurawiny

          Sposób przyrządzania:

            Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut i osączyć. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka nie przerywając ucierania. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do utartej masy i wymieszać (będzie bardzo gęsta). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wlać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 24 x 28. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około 45 - 50 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami.

niedziela, 20 września 2015, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/09/20 07:59:43
Jabłecznik to zawsze bezpieczne i pyszne ciasto. Nowa odsłona bardzo mi się podoba :)
-
2015/09/20 15:03:58
Daga 313 cieszę się, że podoba Ci się nowa odsłona jabłecznika. Przede wszystkim są proste i niezawodne, a to najważniejsze :-). Pozdrawiam.
-
2015/09/21 19:57:23
Jabłeczniki z budyniem to moje ulubione :) Twój wygląda wspaniale :)
-
2015/09/21 20:07:35
Dziękuję Gin86. Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu :-). Pozdrawiam.
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet