Blog > Komentarze do wpisu

Rolada bezowa z czerwonymi porzeczkami.

            Upał nie do wytrzymania. Jeść się nie za bardzo chce. Ma się ochotę na coś bardzo zimnego i szybkiego. W takie dni to tylko leżeć w cieniu nad wodą. Ja uwielbiam lato i ciepło. Wolę ten upał od skrajnego mrozu. Z rana włączyłam mój piekarnik i upiekłam szybko bezę. Zrobiłam z niej roladę z czerwonymi porzeczkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone. Klasyczny deser, a jakże pyszny i efektowny. Kwaśność czerwonych porzeczek doskonale współgra ze słodkością bezy i kremu. Miłego popołudnia niedzielnego Wam życzę i pozdrawiam gorąco!

 

Rolada bezowa z czerwonymi porzeczkami.

ROLADA BEZOWA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI.

          Składniki:

Beza:

  • 3 białka z dużych jajek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Krem:

  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru + do podsypania
  • 150 g czerwonych porzeczek

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania białek wsypać cukier. Piana będzie gotowa, gdy stanie się lśniąca. Na koniec delikatnie zmiksować dodaną łyżeczkę mąki ziemniaczanej i octu winnego. Ubitą pianę wyłożyć na formę o wymiarach około 25x36 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, przełożyć na oprószoną sporą ilością cukru pudru ściereczkę kuchenną i bardzo ostrożnie zrolować. Zostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno za pomocą miksera. Podczas miksowania stopniowo dodawać 4 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć i zdjąć ściereczkę, po czym równomiernie nałożyć łopatką krem (3 - 4 łyżki odłożyć do dekoracji). Czerwone porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i oberwać z gałązek. Posypać owocami warstwę kremu. Tak przygotowany płat bezy delikatnie zrolować, uważając by beza nie popękała. Pozostałym kremem udekorować wierzch rolady. Przed podaniem deser schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godziny.

Smacznego !!!

 

Rolada bezowa z czerwonymi porzeczkami.

Letnie owoce

niedziela, 09 sierpnia 2015, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/08/10 07:55:41
Nigdy nie robiłam takiego deseru, z opisu zdaje się być idealnym na takie, jak teraz upały. Zdjęcia wyglądają bardzo zachęcająco!
-
2015/08/10 12:40:29
Przepiękna Ci wyszła ta rolada! Wyobrażam sobie jaka musiała być smaczna :-)
-
2015/08/10 14:32:17
Dziękuję Wam za miłe komentarze :-). To prawda była pyszna i na taki upał, to świetny deser.
-
2015/08/12 12:00:27
Coś wspaniałego! Mój Maż nie zostawiłby po niej śladu :)
-
2015/08/20 22:05:50
Kusisz takimi łakociami :) Piękna rolada!
-
2015/08/24 17:03:04
Mmmm! Z przyjemnością bym skosztowała takie cudo :)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet