Blog > Komentarze do wpisu

Syrop z mniszka lekarskiego.

             Mniszek lekarski zwany popularnie mleczem albo dmuchawcem jest cenionym ziołem leczniczym. W lecznictwie stosowane są zarówno liście, kwiaty, jak i korzeń mniszka. Młode liście stanowią również dodatek do sałatek. Jest skarbnicą cennych substancji do których zaliczamy: witaminy A, C, D, a także witaminy z grupy B, minerały: żelazo, potas, krzem, magnez, garbniki, flawonoidy, triperpeny, inulinę, kwasy polifenelowe, asparginę oraz kwas krzemowy. 

Odpowiednim miesiącem na zbiór kwiatów mniszka jest maj, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i aromatyczne oraz nie mają posmaku goryczy. Należy je zbierać z terenów nieskażonych (na łąkach z dala od pól i dróg). Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem. 

            Syrop z mniszka lekarskiego zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego, szczególnie po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby czy w marskości wątroby. Ma działanie moczopędne, pomocny jest w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek i kamicy. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany do leczenia górnych dróg oddechowych: kaszel, chrypka, ból gardła, infekcje jamy ustnej. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, świetnie oczyszcza i wzmacnia krew, a także oczyszcza cały organizm z toksyn. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym poprawia trawienie i apetyt. Łagodzi stany zapalne skóry i przyspiesza gojenie ran. Leczy również reumatyzm (skaza moczanowa, zapalenie kości i stawów). 

Syropu z mniszka lekarskiego nie mogą zażywać osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować także cukrzycy.

          O syropie z mniszka lekarskiego słyszałam już jakiś czas temu, ale nie miałam odwagi go zrobić. Po przeczytaniu bardzo pozytywnych opinii o jego prozdrowotnym działaniu, a także o jego przepysznym smaku postanowiłam go sporządzić. I się nie zawiodłam :-). Syrop jest cudowny, aromatyczny, smakuje jak miód. Mój syrop ma ciemny kolor, dlatego że użyłam dużej ilości kwiatów oraz całych główek. W pierwszej fazie robienia syropu zapach i smak nie zachęca do dalszej kontynuacji, ale nie zrażajcie się tym, potem podczas gotowania wywaru wszystko jest już w porządku. Polecam Wam zrobić ten wyjątkowy syrop. Powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce.

 

Syrop z mniszka lekarskiego.

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO.

          Składniki:

  • 1 kg kwiatów mlecza (całe główki)
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 - 3 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Kwiaty mlecza zerwać i ułożyć na białym papierze, pozostawić na około godzinę, aby uciekły wszystkie owady. Po tym czasie oczyszczone główki przełożyć do garnka i zalać wodą, gotować około 15 minut. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić przez lnianą szmatkę, dodać cukier i sok z cytryn. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu, czyli przez około 2 - 2,5 godziny. Tak powstały gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć szmatką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Termin ważności mija po kilku miesiącach od daty przygotowania syropu. Dawkowanie: 2-3 łyżeczki miodu z mniszka dziennie.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Syrop z mniszka lekarskiego.

wtorek, 12 maja 2015, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet