Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto migdałowe Nigelli Lawson.

            Przepis na ciasto migdałowe zasięgnęłam z książki "How to Be a Domestic Goddness" (Jak być domową boginią) Nigelli Lawson. Dostałam ją w prezencie i zaczęłam ją zawzięcie studiować. To ciasto jest rewelacyjne :-)! Bardzo migdałowe i marcepanowe, słodkie i do tego wilgotne, po prostu ciasto mnie powaliło swym smakiem i strukturą. Na razie to numer jeden z ciast z nutą migdałową. Wypiek jest bardzo słodki, więc udekorowałam go bitą śmietaną i malinami i to było to! Ciasto upiekłam w zwykłej tortownicy. Polecam Wam ciasto migdałowe, które jest nieskomplikowane i szybkie.

 

Ciasto migdałowe

CIASTO MIGDAŁOWE.

          Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g miękkiego marcepanu
  • 120 g drobnego cukru (oryginał 150 g)
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej (1/4)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (1/4)
  • 6 dużych jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

          Sposób przyrządzania:

            Masło i marcepan posiekać nożem, aby łatwiej można było utrzeć. Włożyć do miski wraz z cukrem i ucierać mikserem na puszystą masę. Dodać esencję migdałową i ekstrakt waniliowy, wymieszać ponownie i wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, ale tylko do połączenia składników. Tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 170ºC około 40 - 50 minut. Kiedy ciasto będzie złociste i wypieczone, a patyczek wbity w środek będzie dość czysty, wyciągnąć ciasto z piekarnika i odstawić w foremce do ostygnięcia. Dowolnie udekorować.

Smacznego !!!

 

Ciasto migdałowe

 

Ciasto migdałowe

wtorek, 10 marca 2015, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/03/10 18:45:53
z marcepanem to na pewno musi być pyszne;
-
2015/03/10 19:42:33
Bryssska zapewniam Cię, że jest rewelacyjne te ciasto :-). Ja uwielbiam masę marcepanową. Spodobało mi się to ciasto jeszcze dlatego, że jest wilgotne i łatwe oraz szybkie do zrobienia.
-
2015/03/11 13:32:25
Mmm, wygląda przepysznie i tak też pewnie smakuje :)
Zapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia :)
-
2015/03/11 14:34:37
Aluubaluu zachęcam Cię serdecznie do wypróbowania przepisu :-)
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet