Blog > Komentarze do wpisu

Piernik litewski z bakaliami.

          Piernik litewski piekłam pierwszy raz. Jest bardzo smaczny, a nawet ośmielę się powiedzieć, że ten piernik jest  r e w e l a c y j n y! Można go jeść od razu po upieczeniu. Długo zachowuje świeżość. A co najważniejsze jest wilgotny, miękki i pełno w nim bakalii :-). Polecam upiec go na święta! Skorzystałam z przepisu z Doroty z Moich Wypieków, z moimi małymi zmianami.

 

Piernik litewski z bakaliami.

PIERNIK LITEWSKI Z BAKALIAMI.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka do obsypania bakalii
  • 250 g mąki żytniej jasnej typ 750
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki albo jogurtu naturalnego
  • 250 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, figi, daktyle) dałam mieszankę gotową (różne rodzynki, jagody goji, miechunka, żurawina)
  • 50 g pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i osuszyć. Orzechy nerkowca pokroić na drobno. Masło roztopić razem z miodem w garnuszku i ostudzić. Mąki zmieszać ze sobą w misce, dodać sodę i przyprawę do piernika. Całe jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dalej miksując na wolniejszych obrotach, dodać ostudzone masło z miodem i stopniowo dodawać na przemian jogurt naturalny i przesiane mąki. Mieszać tylko do połączenia składników. Na końcu wrzucić bakalie (wymieszane z łyżką mąki) i orzechy nerkowca oraz dodać powidła śliwkowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Masę przełożyć do foremek keksowych 28 x 11 wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 65 minut do tzw. suchego patyczka. Piernik udekorować według uznania. 

Smacznego !!!

 

Piernik litewski z bakaliami.

wtorek, 23 grudnia 2014, madeline82
Drukuj
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet